Meghívást kapott Tampere-be a Szégyen

Meghívták a 45. Tamperei Színházi Fesztiválra a Proton Színház Szégyen című darabját, amelyet Mundruczó Kornél állított színpadra.


Mundruczó Kornél elmondta, örül, hogy meghívták a darabot, hiszen nem járt még a fesztiválon, sőt, Finnországban sem. Az előadás John Maxwell Coetzee dél-afrikai író regényére, a Szégyenre épül, amit a rendező hat évvel ezelőtt vett kézhez. "Régi mániám volt, hogy színpadra állítsam" - árulta el az MTI-nek. Végül nemzetközi koprodukcióban készült el a darab, a Wiener Festwochen drámai programjainak igazgatója, Stefanie Carp közreműködésével. Korábban a társulat már több külföldi sikert is aratott, a Szégyen járt Rómában, Berlinben, Avignonban, Brüsszelben és Bécsben, és legutóbb Magyarországon, a POSZT-on is, ahol elnyerte a legjobb rendezés díját.

 

szegyen

Fotó: Nagy Zágon

 

A finnországi Tampere-ben augusztus 8-án, csütörtökön este tartják a bemutatót, majd péntek délután egy újabb előadással lép fel a Proton Színház a fesztiválközpont épületében. A szervezők a magyarokkal együtt hat színtársulatot hívtak meg a Dél-afrikai Köztársaságból, Olaszországból, Svédországból, Lettországból és Nagy-Britanniából. Mundruczó Kornél úgy véli, a darabválasztással "a finnek igazolták rokonságukat a magyarokkal", mert ők is értékelik az abszurdot, a groteszket és a költőiséget.


A Szégyen főhőse egy professzor, aki romantikus irodalmat tanít Cape Townban, Dél-Afrikában, az apartheid utáni korszakban. A Zsótér Sándor által megformált figurában egy fehér afrikait ismerhet meg a néző, a mindig is kiváltságokat és előjogokat élvező sznob értelmiségit, aki egy új társadalmi berendezkedésben elveszíti a hatalmát és minden viszonyítási pontját. "A színmű mondanivalója helytől, időtől független, ezért érvényesnek találom bárhol a világon, nemkülönben Európában" - fejtette ki a rendező.


A Tamperei Színházi Fesztiválon nyolc évvel ezelőtt a Katona József Színház vett részt a Ledarálnakeltüntem című, Bodó Viktor rendezte előadással, 2001-ben pedig a Krétakör Színház Liliomját láthatta a finn közönség.

 

Forrás: Színház.hu MTI

 

Az előadás főszereplőjével, Zsótér Sándorral készített friss interjúnkat itt olvashatják.

 

 

süti beállítások módosítása