A premier - Vilmos naplója Gyuláról 2. rész

Esik vagy nem esik, ez itt a kérdés. Premier előtt más nem is lehet, ha már csöpög. De türelem és lám...nem hiába álltak az alabárdosok sorfalat: kezdődhet a játék. A valódi.

Szinte hasonlított ez a Hamlet ahhoz, ahogy párszor nálunk is ment a Globe-ban. Ugyanúgy van sok- sok függöny, emeleti színpad, alig díszlet, testközelben a nézőkkel. És annyi a víz, mintha az esőt is a rendező rendelte volna előjátéknak a darabhoz.

 

0705kisalabardos

 1.

0705 esikvagy sut

2.

 

Csak a közönség, az nem hasonlított semmiben: este volt, ültek, meg se szólaltak. Már beletörődtem, hogy ez mindig így van. Pedig valaki rákérdezhetett volna, hová lett a Lenni vagy nem lenni...? Na, kíváncsi lettem volna, mivel járna egy ilyen korhű megmozdulás. Amúgy drukkoltak Hamletemnek, akit a szerelem és a családi kötelék egyaránt fojtogat. Szép skandináv herceg ez az ifjú színész – pedig én koros és testes formát képzeltem egykor. És siker volt. Változik a divat.

Akkoriban, amikorból olykor ideugrom időben, nem volt ez a műfaj, amit itt úgy hívnak: kritika. Jöttek a népek a színházba, jó sokan voltak, beálltak a színpad elé, megvárták a trombitaszót a kezdéshez és figyeltek nagyon. Láttak mindent, nem volt szinte semmi elrejtve előlük, sírtak-nevettek-fütyültek-öklüket rázták, mi meg mondtuk, ahogy bírtuk a szöveget. Másnap megint jöttek, mert tetszett a sógornak vagy a szomszédnak. Így ment ez. Délután 3 körül kezdtünk, napnyugtára már otthon voltak, mi meg a kocsmában. 1600 körül befejeztem a Hamlet szövegét. Nem is emlékszem pontosan...az biztos, hogy a nyomdából 1602-ben jött ki. Jól éltem akkoriban. Miénk volt a színház, amit építettünk és ehhez nekem jól ment a részvények miatt, keresett szerző voltam, alig győztem az írást. Ez a Hamlet fontos volt nekem, mert épp a saját ügyemet írhattam meg benne: könyv és kard együtt...vagy?

Hamlet 1

 1.

Hamlet10 MatrayLaszlo fotoKissZoltan

 2.

Hamlet 2 BenedekAgnes foto KissZoltan

 3.

Hamlet 3 SzakacsLaszlo foto KissZoltan

 4.

Hamlet 9 PalffyTibor5. /Fotók: Kiss Zoltán/

 

Ma mást akarna megtudni a nép? Hát, rajta, ne a kritikust küldje, hanem szólaljon meg! Akár belekiabálhatna...mint egykor. Lenni, vagy nem lenni...to be, or not to be....egy észrevételem van ebben az ügyben: a városban láttam, nem is merem értelmezni, csak itt a képe. Szerzői jogaim a nevemre érvényesek, de közismerten kiváló humorom megvéd a mérgelődéstől.

0705 2be or not 2beer1.

0705 noking

2.

 

Csak ennyi...a többi néma csend.
 
/Fotók: Ránki Júlia/ 
2013. július 5., péntek 
 

süti beállítások módosítása