Mozikba kerül a bayreuthi A bolygó hollandi

Német, osztrák, svájci, dán, brit és írországi mozikban élőben látható a Bayreuthi Ünnepi Játékok július 25-i nyitóelőadása, amelyre Angela Merkel német kancellárral az élen számos hírességet várnak a szervezők.


A fesztivál első estéjén A bolygó hollandi című, tavaly bemutatott opera kerül színre. "Üljön be a valamelyik moziba, és érezze úgy, mintha a vörös szőnyegen ön is belépne a Festspielhausba" - biztatják a szervezők a nézőt. A fesztivál hírlevele szerint a mozinézőket Katharina Wagner társintendáns, Klaus Florian Vogt énekes, az idén ismét műsoron lévő Lohengrin címszereplője és Axel Brüggemann zenei újságíró kalauzolja.

 

fliegende hollander

 A bolygó hollandi (fotó: euronews.com)


Az idén Richard Wagner születésének 200. évfordulóját ünneplő fesztivál hírlevele felhívja figyelmet A Rajna kincse Freiájaként bemutatkozó svéd szopránra, Elizabet Stridre. Az énekesnő első Wagner-szerepét, a Tannhäuser Erzsébetjét az oslói Norvég Operában, majd a Tamperei Fesztiválon énekelte. A walkür Sieglindéjét és Az istenek alkonya Gutrunéját a rigai Nemzeti Operában játszotta. Freiát először a Lipcsei Operában alakította. A Zöld Dombon sosem játszható korai Wagner-operák közül az évforduló alkalmából a bayreuthi Oberfrankenhalléban A tündérek női főszerepét, Adát formálta meg.


Wolfgang Koch orgánumát a hírlevél az operavilág legdrámaibb bariton hangjának nevezi. Az énekes a müncheni Zeneakadémián Josef Metternich, Gianni Raimondi és Leodino Ferri növendékeként diplomázott. A berni és a stuttgarti városi színházhoz szerződött, majd a bécsi Volksoperben kezdett énekelni. Szabadúszó énekesként módja van a legjobb karmesterekkel és rendezőkkel dolgozni többek között Berlinben, Frankfurtban, Drezdában, Münchenben, Hamburgban, Zürichben, a Bécsi Állami Operaházban, a párizsi Théatre du Chatelet-ban, a londoni Covent Gardenben, a Teatro Real Madridban, a Bregenzi és a Salzburgi Húsvéti Fesztiválon.


Először vezényel Bayreuthban az orosz karmester, Kirill Petrenko, aki szeptember elsejétől a távozó Kent Nagano után a Bajor Állami Operaház főzeneigazgatója lesz.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása