Bocsárdi László: "Romániában a szakmának presztízse van"

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a gyulai Shakespeare Fesztiválon mutatta be Hamlet-előadását. Bocsárdi Lászlóval, a teátrum igazgatójával, a darab rendezőjével Marton Éva készített interjút a Revizornak. Lapszemle.

 

A Revizor cikkéből:


Bocsárdi László elmondta, több fázisból állt a felkészülésük a bemutatóra, kisebb megszakításokkal tavasz óta próbáltak. "Kihívás volt, hogy egészen más térben dolgoztunk, mint Sepsiszentgyörgyön. Ott fekete falakkal körbezárt térben játszottuk a Hamletet. Az itteni bemutató egy következő állomása a munkafolyamatnak. A nyitott tér, a más környezet sokat alakított az előadáson, radikális változtatásokat kívánt, ez a magyarázata a három különböző előadásnak" - részletezte a direktor, majd hozzátette: mindig arra készteti színészeit, hogy ha úgy érzik, akár előadás közben alakítsanak a rendezésen.

 

mlet
"A Hamlet nagyon nehezen megfogható mű. Már a bukaresti bemutatónál éreztem, hogy idővel ismét elő kell majd vennem, foglalkozni, kalandozni kell a szöveggel. Shakespeare az emberi természet meghökkentő lényegét próbálja tetten érni. Emiatt sok esetben irracionális drámáinak a dramaturgiája. Nem lehet csak egy irányból megfogni azt. Számomra azért ő a legfontosabb szerző, mert úgy tudja előhívni az élet gazdagságát, amit dramaturgiailag nagyon nehéz megfogni. Olyan, mint egy álom az emberi életről. A költészet is ezért van jelen folyamatosan a shakespeare-i szövegekben" - fogalmazott a rendező.

Bocsardi Laszlo

Fotó: erdely.ma

 

Bocsárdi László úgy véli, mára sokkal fontosabbá vált, hogy performansz-szerű legyen az előadás. Szerinte több száz év alatt annyit változott a színház, hogy nem lehet mondatról mondatra értelmezett előadást rendezni, ezért kell újra és újra elővenni a szöveget. A sepsiszentgyörgyi előadásból fontos monológokat hagyott el, mert úgy érezte, hogy a mű "kavargó metafizikáját" a fényekkel, hangokkal, képekkel kell megfognia.

 

mlet2
A rendező az interjúban a magyar és a román kulturális állapotokat is összehasonlította. A Tamási Áron Színház igazgatója szerint "Magyarországtól eltérően Romániában a szakmának presztízse van", és bár az elmúlt öt évben keleti szomszédunknál is meggyengült a kultúrpolitika helyzete, de még mindig sokkal erősebb, mint Magyarországon. "A román társadalom 'szent tehénként' tekint a színházra. Az emberek alázatosabban viszonyulnak a színházhoz, a kultúrához" - fogalmazott Bocsárdi László.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása