"Lépj hátra, és kérj bocsánatot!” - Véget ért a Thealter

Csaknem ötezernyien voltak kíváncsiak az idei szegedi nemzetközi színházi találkozóra, a Thealterre - számolt be a Szeged24.

A Thealter Fesztivál igazgatója, Balog József elmondása szerint, nem veszítették el a közönségüket, sőt, nagyon jó programot sikerült összehozniuk. "Nagy meglepetés volt, hogy a két diákszínház – a szentesi és a pécsi, amelyek naponta tartottak előadást a belvárosban  - kapták a legnagyobb utcai tapsot. Az előadásaik arról szóltak, hogy a gyerekeink rossz mintákat kapnak, és érik őket traumák, amelyekre reflektálnak. Én azt mondom, hogy a színház dolga az, hogy ezeket a reflexiókat megmutassa a közönségnek" - fogalmazott Balog József, aki hozzátette, az előadások sokféle színfoltot megmutattak, az utcaiakkal együtt csaknem ötezernyien látták őket.

 

 

A július 27-ig tartó programsorozat fő helyszíne a szegedi Régi Zsinagóga és a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza volt, de a város számos pontján találkozhattak a fesztivál programjaival az érdeklődők. Az immár 23. alkalommal megrendezett fesztivál díszvendége idén Horváth Csaba, a Forte Társulat alapító vezetője , a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója volt, akinek két rendezését láthatta a közönség: a Toldit és A nagy füzetet.

Látható volt Gergye Krisztián Társulatának Opera amorale című produkciója, Martin McDonagh Vaknyugat című darabjának Gothár Péter rendezte előadása, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház pedig Gianina Carbunariu Kebab című darabját, Balog József rendezését játssza. A külföldi vendégek között szerepelt a szlovén Via Negativa, a svájci Dimitri Színházi Iskola, a szentpétervári Mr Pejo's Wandering Dolls, a sepsiszentgyörgyi M. Stúdió, az Aradi Kamaraszínház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.


"Az előadások megmutatták azt is, hogy az ember nem rejtheti el bűneit, önmagát, mindig marad szemtanú. Nagyon érdekes, de szerintem ennek a fesztiválnak az volt a kulcsmondata, amely a Vaknyugat előadásban is elhangzott: lépj hátra, és kérj bocsánatot!” - nyilatkozta a fesztiváligazgató.

"Most csak annyit mondok, hogy egy-egy Thealter bizonyíték arra, hogy a színház egy szükséges éltető erő. Közben olyan egyszerű mint a levegővétel. Aztán minden belül kezd el bonyolódni, a fiziológiája, a kémiája, a pszichológiája és lesz belőle energia" - vélte Balog József.

A nemzetközi független színházi szemle idén először kiosztott közönségdíját az Átrium Film-Színház és a Kultúrbrigád Vaknyugat című előadása kapta meg, a fesztivál kritikusdíját Jászay Tamás és Proics Lilla pedig Horváth Csabának ítélte.

 

Forrás: Színház.hu, Szeged24, MTI

 

süti beállítások módosítása