A Parsifallal búcsúzik Kent Nagano

Nagy sikert aratott Kent Nagano utolsó müncheni premierje: a Bajor Állami Opera közönsége németországi bemutatón láthatta George Benjamin brit zeneszerző Written on Skin című darabját.


    Az opera ősbemutatóját 2012 júliusában tartották Aix-en-Provence-ban, ahol szintén Kent Nagano vezényelte a művet. A világhírű amerikai karnagy, a müncheni opera főzeneigazgatója július végén távozik a bajor fővárosból, 2015-től a Hamburgi Állami Operánál tölti be ugyanezt a tisztséget.

 

nagano


    George Benjamin operája szerelem, vágy, erőszak és önrendelkezés brutális története, amelyet Münchenben a kis költségvetésű horrorfilmek morbid esztétikáját idéző díszletek között állítottak színpadra. A történet főszereplője Agnes, aki egy gazdag földbirtokos felesége. A férj a nő oltalmazójának nevezi magát, Agnes azonban szenvedélyes kapcsolatba keveredik egy fiatal férfival. Amikor a földbirtokos tudomást szerez erről, megöli a vetélytársát, és felszolgálja a szívét a nejének. Agnes végez magával.


    Kent Naganónak óriási ünneplésben volt része az előadás végeztével. A karnagyot a modern művek "intellektuális specialistájaként" tartják számon. Nemcsak Wagner és Strauss műveire helyezek nagy hangsúlyt, hanem a 20. és a 21. századiakra is" - mondta a dpa német hírügynökségnek egy interjúban.


    Nagano július 31-én Richard Wagner Parsifaljával búcsúzik Münchentől. Helyét az orosz Kirill Petrenko veszi át.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása