'Itt nem kell nyalakodni' - Zsótér Sándor a Hamletről

A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéveseinek vizsgaelődása, a Hamlet, a POSZT-on, és a gyulai Shakespeare Fesztiválon is látható volt. Zsótér Sándor rendező mesélt a darabról a Fideliónak. Lapszemle.

 

A Fidelio cikkéből:


"Elsőéves korukban kitaláltam, ha felkér Marton László, ezt a darabot csinálom. Azt akartam, hogy ami megérthető belőle, megértsék. Előbb a mit, azután a hogyant. Azt akartam, hogy a munka próbára tegye őket, s a tizenegy hallgató foglalkozzon több szereppel. A szép lány játsszon sírásót és öreg hullát, egy másik szép lány a figyelni tudó Horatiót. Emelkedett fiú vicceset, szép fiú görényt" - mesélte Zsótér Sándor az előzményekről. Hozzátette: a József Attila Színházban, ahol néhány éve már rendezett Hamletet, mások voltak a körülmények és az adottságok, de a darabról most sem gondolkozik másképpen.

 

hamlet


"Itt nem kell nyalakodni. A színházban túl sokat udvarolok, várakozok. Itt erre se idő, se lehetőség nincsen. Találkoztak egy vadidegen rendezővel, s ez sokkolóan hatott rájuk is, rám is. A megszokottból szokatlan helyzetbe csöppentek, de a végeredmény jól sikerült" - állította a rendező.

zsoter

Fotó: fidelio.hu

 

Zsótér Sándor arról is beszámolt, hogy az előadás új helyszínre adaptálásában rengeteg ötlettel segítették a diákok. "Jókedvükben voltak leleményesek. Horatio (Zsigmond Emőke) percekig fuldoklott a hideg vízben, hogy mindenkit meglepve bukkanjon ki a Tó-színpad alatti mocsárból Hamlet levelével. Lenyűgözött. Eszembe nem jutott volna. Az egyik Hamlet (Ifj. Vidnyánszky Attila) kötelet kerített a megmászhatatlan fára és ezzel az égbe emelte a monológot. Ezért érdemes csinálni" - hangsúlyozta a Színművészeti oktatója.

 

hamlet2


A kérdésre, mitől izgalmasak a Shakespeare-művek, a rendező így felelt: "Csak szavai, meg színészei voltak. A hatás érdekelte. Bonyolult szövevényes darabok, bonyolult alakokkal. Nem lehet képre lefordítani. Hogy melyik rendező mit rendez belőle, melyik színész mit játszik el, más kérdés. Van, amikor üzenni, utalni akarnak egy-egy Shakespeare-előadással. Nézni nagyon fárasztó. Értem, hogy elvékonyítják a hatás érdekében. Leülni, türelmesen, figyelmesen elolvasni nehezebb. De nem kell sutba dobni azt, amit nem értünk rögtön."

Itt olvashatják a Színház.hu interjúját Zsótér Sándorral.

 

süti beállítások módosítása