A templomok sem hűvösek - Katlannapló 2. rész

És folytatódik, azaz kezd kialakulni a rendszer. A kezdeti döccenők a programokon nem érződnek: Érdi Tamás zongorajátékában van valami földöntúli rétegzettség. Másodperceken belül elérzékenyíti a hallgatóságot, akik nem akarják elengedni, pedig már nagyon meleg kezd lenni így délidőben a kisharsányi templomban. Gilbert Edit írása.


S ha már Kisharsány, irány fölötte a fent nevezett terasz, ami egy festői szépségű domboldal szőlőtőkékkel szegélyezve és a szoborparkét megközelítő kilátással ellátva.

 

Jó hagyomány, hogy vissza-visszahívják a korábbi szereplőket valamilyen feladatra. Most például Háy János interjúvolja Szálinger Balázst pályája rendhagyó elemeiről, arról például, hogy zalaiként miért Erdélyen át jutott el a magyar irodalmi életbe, meg hogy miért vígeposzt írt. Sokkal többen kíváncsiak rájuk, mint ahányan elférnek az étterem teraszán, ahol beszélgetnek, de a domboldalon heverve is hallani őket, ki vannak hangosítva.

 

Ördögi hangulatok a katlanban, 2. nap (simarafoto)

 

A következő párost már látni is lehet. Harcsa Veronikának (aki Gyémánt Bálint gitárkíséretével jazzt énekel) a tájban valószínűtlenül lebegő sziluettjére pillant szendergéséből a dombon pihenő katlanlakó, és békét érez. Közben elkezdődik egy benti teremben a Másik Magyarország című film vetítése a vidékről, a faluról, egy bizonyosról, emlékezetes arcokkal, így Bukta Imréjével, akinek természetes, hogy ott él és hogy nem tudják a falubelijei, miket fest. Kissé akadozva kezdetét veszi a vidék-diskurzus, amely itt folytatódik délutánonként.

 

S még vissza is érni Nagyharsányba A nagy füzetre, amiről felsőfokban beszél mindenki. Mennyien beférnek rá! A végén hangos ünneplés. Agota Kristof eredeti és borzalmat borzalomra halmozó művét meglepően adekvát színházi jelrendszerre fordította át Horváth Csaba rendező és társulata (Forte + Szkéné). A díszlet, a kellékek szinte kizárólag zöldségek: krumpli, tök, paprika – és tészta. Ezen járnak, ezekkel dobálóznak, ezekbe burkolóznak. Ahhoz, hogy a kegyetlenséget kibírjuk, kegyetlennek kell lenni, nincs más lehetőség, fejezi ki a darab egzakt morbiditással. (Míg írom ezt, hallom, hogy a sajtószoba ablaka alatt sorszámra várakozókat zenés programok szórakoztatják.) 

 

Szerző: Gilbert Edit

 

süti beállítások módosítása