Állampolgári ismeretek - Tengely Gábor Zsámbékon rendez

A Manna és a Zsámbéki Színházi Bázis augusztus 15-én bemutatásra kerülő közös előadásában egy iskolai osztály életébe pillanthatunk be. Az Állampolgári ismeretek fő témája az identitáskeresés.

43
Az Állampolgári ismeretek azt vizsgálja, hogy a főhős, Tom és középiskolás korú osztálytársai miként fedezik fel a szexualitást. A rendező, Tengely Gábor és a dramaturg, Boronkay Soma által készített magyar változatban azonban a jelenlegi társadalmi környezet is fontos hangsúlyt kap.


16
Ravehill darabja és Tengelyék feldolgozása azt is igyekszik megmutatni, milyen a kirekesztettség, a gyerekek egymás közti kegyetlenkedése, egy osztályközösség hogyan képezi le a társadalmi viszonyokat, sémákat, feszültségeket. Az alkotók úgy vélik, kockázatot vállalnak a homoszexualitás kérdését is felvető Állampolgári ismeretek bemutatójával, de azt gondolják, ez a darab, ami nyíltan, nyersen, mégis humorosan beszél a szexualitásról, hiánypótló. „Hiszünk abban, hogy bátorság nélkül nem lehet áttörés” – fogalmaz Tengely Gábor, rendező.

 

103

 

Az Állampolgári ismeretekben, a Manna tehetséggondozó programja keretében ismét színészhallgatók és végzős egyetemisták kapnak lehetőséget a bemutatkozásra.

A produkcióban epizódszerepet vállalt Nagy Mari, a Nemzeti Színház művésznője, aki életében először lép színpadra fiával, a színművészeti egyetemista Viktor BalázzsalPál András, a Radnóti Színház színésze tanítja az osztálynak – többek között – az állampolgári ismeretek tantárgyat, a főszereplő fiút elcsábító férfit pedig Bercsényi Péter, a Budapest Bábszínház művéze alakítja, akivel már számos független színházi produkcióban találkozhattunk.

 

153

 

A Zsámbéki Színházi Bázison augusztus 15-én debütáló Állampolgári ismereteket (további előadások: augusztus 16., 17.) a következő évadban a Stúdió K-ban játsszák tovább, és az alkotók reményei szerint eljuthat középiskolákba is, ahol a tanulók a saját közegükben, a saját tantermükben tekinthetik meg a darabot.

  

145

A MaNNa és a Zsámbéki Színházi Bázis közös előadása

Mark Ravenhill:
Állampolgári ismeretek
Fordító: Markó Róbert

Szereplők:
Ivanics Tamás
Spiegl Anna
Fige Attila
Mohácsi Norbert
Viktor Balázs e.h.
Krajcsi Nikolett
Gergely Rozália
Kerkay Rita e.h.

Tanár - Pál András
Jósnő - Nagy Mari
Férfi - Bercsényi Péter

Magyar változat: Boronkay Soma és Tengely Gábor
Jelmez: Michac Gábor
Dramaturg: Boronkay Soma
Asszisztens: Zsirai Viktória
Rendező: Tengely Gábor
Produkciós vezető: Gáspár Anna

Az előadás a Szerző engedélyével a Casarotto Ramsay & Associates Ltd. közvetítésével és a CRETÍV MÉDIA Színházi Ügynökség Bt. engedélyével jött létre.

Bemutató:
2013. 08. 15. 20:00 – Zsámbéki Színházi Bázis
További előadások:

2013. augusztus 16, 17.

 

Forrás: Színház.hu, Manna

 

 

süti beállítások módosítása