Pótfelvételit hirdet a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola

A budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola OKJ-s színész szakképzésének 2013. augusztus 22-i pótfelvételijére várja a jelentkezőket. A képzésről Jakob Nórát kérdeztük.


A budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola a 2013/14-es tanévben nyolcadik alkalommal indít érettségi utáni színész szakképzést olyan tehetséges fiatalok számára, akik színésznek készülnek vagy valamilyen színházi munkakörben kívánnak elhelyezkedni. Az elmúlt öt évben több mint száz diák szerezte meg a szakközépiskolában a színész II. diplomát. 

 

A jelentkezés feltételeiről a www.szineszkepzes.hu honlapon, illetve a www.facebook.com/szineszkepzes oldalon lehet tájékozódni.

 

antigonek

 

A színészképzésről:

 

Az intézmény szakképzésvezetője, Jakob Nóra elmondta: az iskola 3 éves képzésében az alapozó első év után igyekeznek minél több alkalmat találni arra, hogy állandó mesterségtanáraikon, Naszlady Éván és Tóth Miklóson kívül meghívott rendezőtanárokkal is tudjanak dolgozni a tanulók.

 

Az utóbbi években például Polgár Csabával létrejött egy Woyzeck előadás, Novák Eszter a Jurányi Inkubátorházban bemutatott 12 hét című produkciójában dolgozott egy tejes évfolyammal, az iskola visszatérő vendégtanára, Hargitai Iván kurzusaiból pedig vizsgaelőadások születtek.

 

figaro

 

Vidovszky György minden évben készít az iskolában sikeres produkciókat. ATavasz ébredése, az Árvácska, az Aranysárkány, az Anna Frank naplója c. előadásokban a diákok hivatásos színészekkel dolgozhattak együtt a színpadon. A következő évadban pedigl Kárpáti Péter is fog egy vizsgadarabot rendezni.

 

A tanulók rendszeresen kapnak szerepeket az iskola gyakorló színházában, a Karinthy Színházban. A repertoáron lévő előadásokban többek között Margitai Ágival, Pogány Judittal, Bodrogi Gyulával, Bíró Krisztával találkozhatnak a diákok.


Jakob Nóra beszámolt arról is, hogy a következő évadban nagy álom látszik megvalósulni a Karinthy színpadán: Vörösmarty Mihály klasszikusa, a Csongor és Tünde alapján készülő vizsgaelőadásukban Molnár Piroskát kérték fel az Éj szerepére és ő boldogan mondott igent - már csak azért is, mert hosszú éveken keresztül ő volt a színészvizsgák elnöke, és így belülről is megismerhette a képzési rendszert.

 

mfl


Az intézményben rendszeres szakmai alapozó munkát végeznek: Papp Márta beszédtechnikát és művészi beszédet, Szent-Ivány Kinga és Gyevi-Bíró Eszter színpadi mozgást és táncot, Tiborcz Mónika akrobatikát, Fűri Anna hangképzést, Pallagi Ákos és Pap Gábor kreatív zenét tanítanak. Ők ketten gyakran zenét is szereznek a vizsgaelőadásokhoz, kiaknázva a tanulók hangszeres tudását is.

 

Keresztúri József, Solténszky Tibor és Szabó-Székely Ármin színházelméleti ismereteket tanítanak. Solténszky Tibor rádiós gyakorlatán év végére egy-egy önállóan szerkesztett és előadott, cd-re rögzített hangjáték is elkészül. A színészmesterség elsajátítása mellett a tanulók drámapedagógiai ismereteket is szereznek Gyombolai Gábor (KÁVA Színház) és Jakob Nóra drámapedagógusoktól. A drámajátékvezetői vizsga lehetőséget jelent azok számára, akik a későbbiekben diákszínjátszó csoportot szeretnének vezetni, színházi beavatással foglalkozni, esetleg ez irányú további tanulmányokat folytatni a felsőoktatásban.


"Mindig kettős érzés, ha tehetséges diákjaink felvételt nyernek a Színművészeti Egyetemre vagy a Kaposvári Egyetem színész szakára. Ilyenkor nehéz szívvel engedjük el őket, de természetesen büszkék vagyunk sikereikre. Túlzás nélkül állíthatom, hogy azok a tanítványaink, akik a jövőjüket nem színészként, hanem pedagógusként vagy bármely más ’emberközeli’ szakmában képzelik el, a képzés eredményeként könnyebben kommunikálnak és bátrabb személyiségként hagyják el intézményünket. Iskolánk a harmadik év végén OKJ Színész II. bizonyítványt ad” - tette hozzá Jakob Nóra.

 

Színház.hu
 

süti beállítások módosítása