Mire megjössz – Megjelent Szegedi-Szabó Béla új drámakötete

Megjelent Szegedi-Szabó Béla zentai születésű, jelenleg Budapesten élő író, költő legújabb drámakötete Mire megjössz címmel. A négy színművet tartalmazó könyvet a Vajdasági Művelődési Intézet adja ki.

 

A kötetben szereplő drámák közül a Halál Argoszban Novák Eszter, az Istensegíccs pedig Keszég László rendezésében, felolvasószínházi formában került bemutatásra, míg a Kamarazene című, az Újvidéki Színház műsorán szerepelt 2011-ben. A címadó, a Mire megjössz háromszereplős kamaradarab pedig egy új alkotás.

 

Szegedi Szabo Bela

 

A szerzőről:

Szegedi-Szabó Béla 1970-ben született Zentán, az akkori Jugoszláviában. 1988-ban szülővárosában Urbán Andrással (jelenleg a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója és művészeti vezetője) írtak Gyíkok címmel egy darabot, amely bemutatásra került, és több díjat is nyert a Vajdaságban. Szegedi-Szabó 1988-89-ig az újvidéki Új Symposion c. művészeti folyóirat munkatársa. 1991 óta él Budapesten, 1998-ban kapta meg a magyar állampolgárságot.

1995-ben szerepelt a Littera Nova kiadó versantológiájában. Könyvkéziratáért a Littera Nova Irodalmi és Művészeti Társaság Prima Verba díjában részesült. Első önálló verseskötete Angyali rezervátum (1996) címmel jelent meg a Littera Nova kiadó gondozásában.


1995-ban az Aiowa Project előadásában került színre Virrasztók c. színműve a budapesti MU Színházban, majd 1996-ban ugyanott Átváltozások című darabját mutatták be. 2002-ben jeleneteket írt a Pont Műhely Hősök – szürreál kabaré c. produkciójához, amelyet Keszég László rendezett a MU Színházban.

 

2008-ban a Könyvhétre jelent meg Azúrpajzs c. verseskötete, majd 2008 őszén Johnny Ringo hazatér című színműve első díjat nyert a Szabadkai Népszínház kortárs dráma pályázatán. 2009 februárjában a Pont Műhely előadásában került színre a MU Színházban az említett darab Az ember, aki látta a sztéjket (Johnny Ringo hazatér) címmel. 2009 tavaszán jelent meg Vukán című kötete. (Forrás: Pillangó Kiadó)

 

 

süti beállítások módosítása