Az állam is tulajdonosa lesz a Tavaszi Fesztiválnak

Az állam is részt vállal a jövőben a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) és a Café Budapest hosszú távú működtetésében, az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny csütörtöki számában olvasható.

A határozat szerint az állam 51 százalékos részesedéssel, a Fővárosi Önkormányzat pedig 49 százalékos részesedéssel bír majd a fesztiválok szervezését végző cégben. A közös tulajdonú gazdasági társaság társasági szerződését 2014. június 1-ig kell aláírni. Az állam részéről a tulajdonosi jogokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) látja majd el.

 

cafe

A minisztériumnak elő kell készítenie azt a megállapodást, amely a 2015 és 2017 közötti időszakra szól, szabályozza a kormányzati és önkormányzati együttműködés kereteit.


Új elem lesz a jövőben, hogy a létrehozzák a Fesztivál Tanácsot a "Fővárosi Önkormányzat és az érintett központi költségvetési szervek és állami tulajdonban álló gazdasági társaságok" - például a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája - részvételével. A tanács tesz majd javaslatot a BTF támogatására biztosított állami források felhasználásáról.


A kormányhatározatban szerepel az is, hogy a társaság támogatására jövőre az Emminek 100 millió forintot, az utána következő három évben pedig 200-200 millió forintot kell biztosítania.


A határozat szerint a Művészetek Palotája 2014 és 2017 között a BTF megrendezésében való közreműködésre évente 950 millió forintot, a Café Budapest (az őszi fesztivál) esetében pedig 600-600 millió forintot kap.


A Nemzeti Színház a Nemzeti Színházak Találkozójának megszervezéséhez és lebonyolításához jövőre 190 millió, a következő három évben pedig 200-200 millió forintos támogatásban részesül.


A határozat rendelkezik a 2014-es, még a régi szervezeti keretek között rendezendő BTF támogatásáról is: a rendezvénysorozat  lebonyolításának előfinanszírozásához az Emmi fejezetében összesen 700 millió forintot - a Nemzeti Színház részére 10 milliót, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság részére 200 milliót, a Művészetek Palotája részére pedig 490 milliót - ír elő.


Az őszi Café Budapest és a jövő évi BTF eseményeit a jelenlegi cég, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezi Bán Teodóra irányításával, az eddigi ügyvezető, Vitézy Zsófia ugyanis elnyerte a brüsszeli kulturális intézet vezetői posztját.

 

Bán Teodóra az MTI-nek elmondta, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál az ország egyik legjobb, leghatásosabb brandjévé vált, amelynek megőrzését a kormányzat fontosnak tartja. Közlése szerint mivel a főváros és az illetékes minisztériumok közötti támogatási szerződés az idén lejárt, a hosszú távú működtetés érdekében új céget hoznak létre, amelynek 49 százalékos tulajdonosa a főváros 51 százalékos pedig az állam lesz.


Hozzátette: a turisztikai és városmarketinggel foglalkozó részt le kell választani a fesztiválszervezéssel foglalkozó központról és az új céget meg kell alapítani, ehhez pedig a jogi formaságok miatt időre van szükség, ezért az új kulturális társaság megalakításának határideje 2014. június 1. Emellett 2014. július 31-ig kell megalakítani azt a Fesztivál Tanácsot, amely a programok szervezésében közreműködik.

 

Bán Teodóra elmondta, hogy az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán és Tarlós István főpolgármester felkérte a közös cég vezetésére, személyét - tudomása szerint - a miniszterelnök is jóváhagyta már. A kinevezést a Fővárosi Közgyűlésnek azonban még jóvá kell hagynia, ez várhatóan szeptember első napjaiban történhet meg.

süti beállítások módosítása