Kéttagozatossá vált a kecskeméti színház

Barta Dóra vezetésével megalakult a Kecskemét City Balett, így kéttagozatos lett a kecskeméti Katona József Színház.


A tagozat büdzséjét a színház költségvetéséből próbálják kigazdálkodni. Reménykednek abban, hogy az önkormányzat látni fogja, milyen hatalmas haszna és eredménye van a balettkar megalakulásának – mondta a színház élén második ötéves ciklusát megkezdő Cseke Péter a szerdai évadnyitó társulati ülés után az MTI-nek.


Hangsúlyozta: nagyon régi álma volt, hogy Kecskeméten operát játsszanak és balettkar működjön a színházban. A direktor kiemelte, hogy a balettkar megalakulásával egy új művészeti ág jelenik meg Kecskemét művészeti palettáján. Cseke Péter a balettkar tagjairól elmondta, hogy egyelőre a darabokban a tánckar szerepét is betöltik, valamint prózai szerepekben is láthatja őket a közönség.

 

kecskemet katona 

A színház ebben az évadban Rossini Hamupipőke című operáját mutatja be a gyerekeknek. "Ha ezek a gyerekek felnőnek, és minden évben látnak egy-egy operát, akkor 10-15 év múlva ők már igényelni fogják ezt" – fogalmazott Cseke Péter.


A teátrum az évadot szeptember 27-én a Marica grófnő című nagyoperettel kezdi, amelyben már szerepel a balettkar is. Az operett két vendégművésze, Sáfár Mónika és Egyházi Géza szinte társulati tagnak számít a direktor megfogalmazása szerint.


A Kecskemét City Balett vezetésével megbízott Barta Dóra az MTI-nek elmondta: önálló bemutatkozásuk az évad második felében lesz. A Négy évszak alapvetően klasszikus mű, de zenei feldolgozása mai hangvételű. "Ennek ellenére Vivaldit könnyű felismerni benne" – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a Szegedi Kortárs Balettnak volt egy időszaka, amikor sokat játszott Kecskeméten. A kecskemétiek szerették a táncot, most ezzel az élménnyel kezd neki a munkának – fűzte hozzá a tagozatvezető.

 

A Katona József Színházban a következő évadban öt nagyszínpadi bemutató mellett három-három gyermek- és kamara-előadást, valamint két stúdiódarabot láthat a közönség.


A nagyszínpadi darabok közül Peter Buckman Most mindenki együtt! című zenés színművét és Ray Cooney - közkívánatra programba vett - Páratlan páros 2. című bohózatát Cseke Péter állítja színpadra. Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét Nagy Viktor, Weöres Sándor Kétfejű fenevad című drámáját Koltai Gábor, míg Arisztophanész Lüszisztratéját a nagyváradi színház művészeti vezetője, Szabó K. István rendezi.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása