„Egy satnya kofferral vágtam neki”- Ferenczy Anna válaszolt

Sorsról, a szakmai elhivatottságról és gyermekkori gyökereiről mesélt Ferenczy Anna a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagja Miklósi Péter interjújában, az Új Szó online-on. Lapszemle.


Az Új Szó online cikkéből:


Apácának készült, de annyira ígéretes színésznövendéknek bizonyult, hogy később aztán érettségi nélkül akarták felvenni a főiskolára. Vakmerőségének és szakmai elhivatottságának köszönheti, hogy mégis színésznővé vált: „Apám tudta nélkül, egy hajnali órában mentem ki a tőlünk hét kilométerre fekvő vasútállomásra. Előző este titokban összepakoltam az én kis cókmókomat a család kopott, Csehországot háromszor is megjárt kofferébe. Nem mertem hátranézni, mert úgy éreztem: ha megteszem, visszafordulok.”

 

ferenczy anna - somi

Ferenczy Anna, Fotó: Új Szó online
 
Hamar bebizonyosodott azonban, hogy számára a színház nem szeszély, hanem valódi szenvedély, ezért is tudta elfogadni, hogy gyakran osztottak rá kisebb szerepeket: „A fájdalom nemegyszer kitört bennem, hogy Shakespeare Júliáját vagy Madách Tragédiájának Éváját sohasem játszhattam el. Még második szereposztásban sem. Ígéretet ugyan kaptam rá, esélyt azonban nem, mert azt mondták: kár próbaidőt pazarolni, ruhát varrni. Az ember tragédiájában végül az egyik színben én lettem a cigányasszony, egy másik színben az egyik kurtizán. Megtanultam, hogy az ilyesmit is le kell tudni nyelni... Mára onnan közelítem meg a tovaszaladt évtizedeket, hogy a szép nagy szerepekért vagyok hálás a sorsnak.” - emlékszik vissza a színésznő.
 

Mindez több volt mellőzöttségnél, küldetéstudata azonban erősebbnek bizonyult annál, mintsem hogy megfutamodjon és otthagyja a színházat, ahol egy időben nem látták szívesen: „Azzal nem törődtem, hogy máglyára szán-e valaki, a bántások egyszerűen leperegtek rólam. Mert volt hozzá elég erőm. És most is ugyanígy veszem az életet. Vannak jó napok és rossz napok, hoz az élet mindent. Mert hoz. Az ember, még ha szorultságból is, sok mindent kénytelen úgy elfogadni, ahogy jön.” – vallja Ferenczy Anna.

 

Amikor pedig önérzetéről és tiszta hitéről esik szó, csak ennyit mond: "Valami azt súgja nekem, amíg itt vagyok, addig az a dolgom, hogy elvégezzem, amit a sors rám bízott."

 

 

süti beállítások módosítása