Kulisszatitkok Bayreuthból - A súgólyuktól az orvosi szobáig

A Rajna kincse egy korábbi előadásán a színpadi medencéből kicsapott a víz és bezúdult a súgólyukba, Ute Gherasim azonban csak higgadtan kiürítette a kézitáskáját, kikapcsolta a lámpáját, és úgy súgott tovább. Kulisszatitkok a Bayreuthi Ünnepi Játékok kapcsán.

"Valakinek elég, ha csak a számról olvas, de ha erős a kórus és a zenekar, néha még kiabálnom is kell. Egyik szemem a karmester monitoron van, másik a partitúrán" – meséli Ute Gherasim, aki 11 éve tölti a nyarait a szűk súgólyukban. Az énekesek egyéniségére szabja súgói módszerét, azt vallja, hogy sok empátia, jó fizikai állapot és különösen erős idegek, megosztott figyelem szükséges a munkájához. Ritka, hogy egy énekes elfelejti a szövegét, de a művészeknek biztonságot ad a tudat, hogy ő ott van és egy mondattal mindig a szereplő előtt jár. 

reihngoldA Rajna kincse, Fotó: Enrico Nawrath

 

A Rajna kincse és a Siegfried című operákban a kovácsüllőnek is meg kell szólalnia. Wagner 18 üllőt, valamint fémszelvényt írt elő, és az alsó színpadon helyeztette el őket. Manapság a tűzrendészeti előírások miatt az ütők már a kis kórusteremben pihennek. Itt próbálta ki a Ring-dirigens Kirill Petrenko és asszisztense, Wolfgang Wengenroth az eszközöket, amelyeket két fiatal ütőhangszeres kezel: a Lipcsei Zeneművészeti Főiskolán tanuló Roland Schneider és Jakob Eschenburg, aki a Dresdner Staatskapelle akadémiájának növendéke. Ők ketten monitoron figyelik a Ring-előadásokon a karmestert, a kis kórusszobából kilenc vezetékes mikrofon továbbítja a hangot a fesztiválszínházba. 

 

A két ifjú muzsikus azonban más előadásokban is közreműködik. Vállalták, hogy karban tartják az ütőhangszereket, betolják az árokba a hárfát, ellenőrzik a zenekari pultok lámpáit és, hogy megfelelő helyekre kerülnek a kották. 

 

A hangszerek elhelyezését is ők irányítják, a 200 éve született és 130 éve elhunyt Richard Wagner ugyanis minden művének előadásához előírta, melyik zenész hol üljön. "Ismerjük ezeket a jegyzeteket, de minden itt van a fejünkben" - hangoztatták.

 

Idén különösen meleg volt a légkondicionálás nélküli színházban, ezért a karmesterek pólóban vezényeltek a különlegesen mély zenekari árokban, ahová a néző nem is lát be. A két fiatalember garantálja azt is, hogy a tapsra siető karmester sötét zakója ott legyen a színpadhoz legközelebbi helyiségben, az orvosi szobában.

 

Mivel augusztus 28-án zárul az idei Bayreuthi Ünnepi Játékok, csütörtöktől még egyszer látható a teljes 2013-as repertoár, úgy mint az új Ring, A bolygó hollandi, a Lohengrin, és a Tannhäuser.

 

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása