Mi vár ősszel a bécsi színpadokon?

A Salzburgi Ünnepi Játékok után a Burgtheaterben is bemutatják Matthias Hartmann Nestroy-rendezését az új bécsi színházi évadban. A Theater in der Josefstadt Theo van Gogh kamaradarabját tűzi műsorra.


A Burgtheaterben a Salzburgi Ünnepi Játékokon nagy érdeklődés mellett bemutatott Johann Nepomuk Nestroy-darabbal, a Lumpáciusz Vagabundusszal (Lumpazivagabundus) kezdődik az évad szeptember 6-án. A 19. századi színművet Matthias Hartmann, Burgtheater-igazgató töltötte meg aktuális utalásokkal.


Szeptember 17-én újra műsorra tűzi a színház a Veréb és Angyal (Spatz und Engel) című, Marlene Dietrich és Edith Piaf alakját, valamint a két 20. századi díva barátságát megidéző előadást. A két énekesnőt Sona MacDonald és Maria Happel személyesíti meg dalok és szövegrészletek segítségével.

 

Wiener-Burgtheater

Burgtheater


Ugyancsak kétszemélyes kamaradarabot mutat be szeptember végén a Theater in der Josefstadt. Theo van Gogh dán rendező Az interjú című darabjának szereplői egy politikai újságíró és egy bulvárhősnő. A színműből 2007-ben Steve Buscemi rendezett filmet, a szerepeket saját magára és Sienna Millerre osztva.


A Burgtheaterban október 11. és 13. között jubileumi konferenciával ünneplik a ház fennállásának 125. évfordulóját. "Milyen színházról álmodunk?" a mottója a konferenciának, amelyre hivatalos Claus Peymann, a Berliner Ensemble intendánsa, a színház korábbi igazgatója, Klaus Maria Brandauer Oscar-díjas osztrák színész, valamint Alföldi Róbert is.


November 22-én a Volkstheater Robert Wilson és Tom Waits 2000-ben bemutatott drámaadaptációját, a Woyzecket eleveníti fel. A 19. századi német drámaíró, Georg Büchner drámatöredéke alapján készült zenés darabot Michael Schottenberg intendáns állítja színpadra.


Decemberre is tartogatnak újdonságokat a bécsi színházak. A Burtheaterbe idén visszatért Klaus Maria Brandauer a Lear király címszerepét formálja meg Peter Stein rendezésében. A Theater in der Josefstadt Thomas Mann előtt tiszteleg a József és testvérei színpadi átiratával.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása