"Segítsen rajtam!" - Keserű Imre levelet írt Vidnyánszky Attilának

"Főigazgató úr, segítsen rajtam!" címmel írt nyílt levelet Keserű Imre, drámapedagógus Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház igazgatójának.

imreKeserű Imre drámapedagógus levelében arról ír, Vidnyánszky kőszegi, Tranzit Fesztiválon ismertetett gondolatai olyan kérdésekkel szembesítik, melyekre az ő segítsége nélkül nem tud válaszolni.

 

"Nagy baj, hogy jelenleg Európába egy olyan előadással nem lehet elmenni, hogy »Édes hazám, szeretlek!«, vagy »Feleségem, hű vagyok hozzád!« – e mondat olvastán az emberben fölhorgad az önérzet, s azonnal megfogalmazódik az igény, hogy de igenis készítsünk ilyen előadásokat, mutassuk meg Európának! Mivel a lehető legtisztább klasszikus forrásból szerettem volna dolgozni, Euripidész, Shakespeare, Molière és Csehov köteteit vettem elő – hogy pár órán belül a kétségbeesés váltsa fel a lelkesült tenniakarást. Egyszerűen nem találtam megfelelő drámát. Leforrázó élmény volt, hasonló ahhoz, mint amikor pár évvel ezelőtt valaki azon füstölgött, hogy a drámatanárok miért csak olyan órákat tartanak, amelyekben a gyerekek szaladgálnak, kiabálnak, pofákat vágnak. Olyan játékok kellenek, amelyek Pistikét megtanítják csöndben, mozdulatlanul ülni – mondta nekem, én pedig, akárcsak most, képtelen voltam rájönni, mit kellene tennem" - fogalmaz levelében Keserű Imre.

"Csak Ön segíthet ebben a kínzó bizonytalanságban, kérem, sürgősen válaszoljon! Melyik drámát hagytam ki?" - kérdezi Keserű.

A teljes levelet a Magyar Narancs oldalán olvashatják.

süti beállítások módosítása