Négy ősbemutatót tartanak idén a nyíregyházi színházban

Négy ősbemutatót állít színpadra 2013/14-es évadában a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház - hangzott el a teátrum hétfői évadnyitó társulati ülésén.


A nyírségi megyeszékhely közönségét összesen tizennégy előadás várja, közülük négyet most először mutatnak be Nyíregyházán - mondta Tasnádi Csaba, a teátrum igazgatója az évadnyitó társulati ülésen. Az ősbemutatók sorában a korábban kiadott műsorterv szerint még két nagyszínpadi és egy gyermekelőadás szerepelt.

 

Szerzői jogi problémák miatt időközben lekerült a repertoárról a Gabriel García Márquez Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája című regénye nyomán Forgách András által írt Azon a napon, amikor című darab, helyette - egy ősbemutató keretében - Forgács Péter-Novák Eszter Tűzoltó leszel s katona című darabját állítják színpadra.

 

 

moricz szinhaz nyiregyhaza

Fotó: Ildikó A., panoramio.com


A legtöbb színház nem meri vállalni az egynél több ősbemutatót, de én örülök annak, hogy mi négyet is - jelentette ki Tasnádi Csaba, hozzátéve, hogy a négy különböző műfajú színdarab négy korosztálynak szól. Az idei évadban emellett a Vajda Katalin és Fábri Péter által jegyzett Anconai szerelmesek 2., Török Sándor Valaki kopog című színdarabját, valamint Tomku Kinga és Kazár Pál Jonatán visszavág című "zenés vitaminbombáját" láthatja először a nyíregyházi közönség.

 

Az évadterv többi része nem változott: a nagyszínpadon Tamási Áron Énekes madár című zenés népi játékát tekintheti meg a közönség a Csík Zenekar közreműködésével, de műsorra tűzték Lengyel Menyhért Lenni vagy nem lenni című komédiáját, valamint William Shakespeare Coriolanus című tragédiáját is.


A Krúdy Kamarában Friedrich Dürrenmatt János király, Lőrinczy Attila Balta a fejbe és Max Frisch Biedermann és a gyújtogatók című darabját mutatják be, a gyerekeket a Jonatán visszavágon kívül Weöres Sándor Csalóka Péter című zenés mesejátékával várják. Az ovis bérlet idén három előadásra, az Óz, a nagy varázsló, a Hattyúcskák tava és a Tessék engem megmenteni! című mesejátékokra szól.

 

A direktor a társulati ülésen bejelentette, hogy a színház önerőből folytatja tovább a Színházi Neveléssel a Javuló Valóságért (Szí-Ne-Ja-Va) című, színházra nevelő programot. Az ülésen bemutatták a társulat kilenc új tagját, szeptembertől többek közt Eggert Géza, Derzsi Enikő és Éri-Kovács Zsana erősíti a nyíregyházi kőszínház színészi gárdáját.

 

Tasnádi Csaba szerint a közönség bizalma a jegybevételen is meglátszik, a tavalyi év azonos időszakában 11 milliós, idén viszont már több mint 13 millió forintos forgalmat bonyolított le a színház jegyirodája.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása