190 éves a miskolci színház - Születésnapi forgatagot rendeznek

A Miskolci Nemzeti Színház, az ország első magyar nyelvű kőszínháza 190 évvel ezelőtt, 1823. augusztus 24-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. E jeles évforduló tiszteletére a miskolci teátrum szeptember 1-jén születésnapi ünnepséget rendez egész napos forgataggal, nyári színházzal, 1823 méteres síkfutással, gyertyás szerenáddal.


Mottó: „...abból a Hazafiúi igaz szeretetünkből, melylyel édes Hazánk és Hazai Nyelvünk boldogsága, gyarapítása és virágoztatása eránt szakadatlanul viseltetünk és még késői unokáinknak áldását s kedvező Ítéletét is megnyerni törekedünk, a Nagyméltóságú Magyar Királyi Helytartótanácsnak mint Törvényes Felsőségünknek mély tisztelettel jelentjük, hogy (...) Miskoltzon, mint magyar nyelven beszéllő nemességgel és lakosokkal bővelkedő vidék közepén fekvő népes mezővárosban, állandó játékszínt építeni és ki is nyitni akarunk.”

 

A Miskolci Nemzeti Színház története:

 

A mai Magyarország első állandó kőszínházának alapkövét 1819. május 17-én a mai Déryné utcában, a mostani színházépület mögötti telken tették le. Az építkezés finanszírozására a vármegye országos gyűjtést szervezett. Bár az előirányzott 40.000 forintból csak 15.000 forintot sikerült összegyűjteni, a színház megépült, a kiadások utólagos összesítése alapján mintegy 7.000 forintból.

A belülről még nem teljesen kész színház 1823. augusztus 24-én nyitotta meg kapuját. A megnyitón Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországon című darabja került színre. Éder György társulatának tagjai a megnyitást követően többek között a Donna Diana, Lutza széke, Stuart Mária, Bohó Misi című darabokat adták.

 

miskolc

A miskolci színház és környéke a 19. század végén


Az épületet 1828-ban fejezték be, a Honművész 1833-ban így írt a miskolci színházról: ,,fedele fenyőzsindely, felső padlazatja gyalult deszka, elején mindjárt a bemenetelnél két kis kamra, egyik a pénztárnak, a másik a cukrász számára. Eleinte nem volt benne se karzat, se loge, hanem később Vay Ábrahám úr, Borsodnak elfelejthetetlen akkori alispánja szinte a maga költségén bevonatta az oldal mellékeket 32 páhollyal, felül kerítvén azokat egy karzattal, két és egyszeres lócákkal." Ebben az épületben játszott 1843-ig a kor több híres társulata. Amikor a színház a nagy miskolci tűzvészben elpusztult, a színészek visszatértek az 1823 előtti állapotokhoz, és újra a Korona vendéglőben vagy a csizmadiaszínben léptek fel.


1847-ben ismét színházépítésbe fogott a város. Az építkezés költségeit az a részvénytársaság fedezte, melyet Szemere Bertalan alispán hívott életre. A Cassano József tervei alapján készült új színházat (mely ma is otthont ad a miskolci társulatnak) 1857. szeptember 3-án avatták fel. Első igazgatója Latabár Endre volt, akinek társulata Vörösmarty Marót bán című művét mutatta be. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Jókai Mór és felesége, Laborfalvi Róza is. Ekkor kapta meg a teátrum "felsőbb engedelemmel" a Miskolci Nemzeti Színház nevet.


A legnagyobb szabású átalakulást a Miskolci Nemzeti Színház épülete az 1990-es években élte meg. A rekonstrukció (építész-tervező: Bodonyi Csaba) eredményeképpen az addig 8000 m2 alapterületű színház több mint 16 ezer m2-re növekedett.

IMG 8231
A születésnapi ünnepség programja:

 

2013. szeptember 1. vasárnap

10.00 - Fanfár az ablakokban – Déryné park, a művészbejáró előtt

 

10.00 - A Nagy Zanza – a Miskolci Nemzeti Színház 190 éve egy órában

 

11.00 - 13.00 Éljen a játék! - Gyerekzsibongó az árkádok alatt (jelmezes pingpong, 190 kockás ugróiskola, kislányoknak színházi smink, fiúknak állatjelmezes divatbemutató)

Éljen a pihenés! – szülőknek lazítás, nyugágy és napernyő, szobi szörp, szóda

15.00 - Utcabál a Miskolci Balett tagjaival – 50-es évek tánciskolája


15 órától nevezés az 1823 méteres történelmi síkfutásra az Árkádok alatt

16.00 - 1823 méteres történelmi síkfutás – művészbejárótól művészbejáróig. Díjak: színházjegyek

 

22.00 - 190 gyertyás szerenád az Árkádok alatt, vezényel: Cser Ádám, felejthetetlenül játszik a Miskolci Nemzeti Színház zenekara

 

miskolc 190

 

Ajándék előadások


A születésnapokon általában az ünnepelt kap ajándékot, de most a Színház szeretné megajándékozni hű közönségét. Szeptember 1-jén az elmúlt évad sikeres előadásait játsszák el ajándékként a nézőknek.

11.00 A padlás – Nagyszínház
17.00 A kopasz énekesnő - Játékszín
18.00 Hamlet - Csarnok
19.00 Játszd újra, Sam! - Kamaraszínház
21.00 Carmen – a Miskolci Balett előadása– Nyári Színház

Születésnapi tárlatvezetés és séta

 

A 190. születésnapon a miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum rendkívüli nyitva tartással várja a látogatókat. A Hódolván Tháliának - Jelenetek a miskolci színjátszás történetéből - című állandó kiállítás 9 és 17 óra között tekinthető meg. Csoportos tárlatvezetés tartanak 11.30 és 15.30 órai kezdéssel, melynek keretében az érdeklődők a miskolci színház legemlékezetesebb pillanatait, művészeit bemutató tárlatot ismerhetik meg. A tárlatvezetést a múzeum munkatársai ajándékként nyújtják át a látogatóknak.


17 órától Színházi emléksétát szerveznek, ahol a Színháztörténeti és Színészmúzeumtól indulva a Latabár-kriptáig tartó séta során Mikita Gábor színháztörténész kalauzolásával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a miskolci színjátszás kezdeteivel, kulcsfontosságú helyszíneivel. A színházi túrán ingyenesen vehetnek részt az érdeklődők.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

 

süti beállítások módosítása