A Tannhäuserrel zárul az idei Bayreuthi Ünnepi Játékok

A Tannhäuser előadásával zárul szerda este a Bayreuthi Ünnepi Játékok, és ugyanez a produkció nyitja meg jövőre, 2014. július 25-én a Wagner-fesztivált.


Az opera a sokat vitatott Sebastian Baumgartner-rendezésben látható, az előadásokat a Zöld Dombon egyre sikeresebb Axel Kober vezényli, aki idén debütált a Festspielhausban.


A Wagner születésének 200. és halálának 130. évfordulója alkalmából különlegesen ünnepi idei fesztiválon a hagyományoktól eltérően egy szezonban mutattak be teljes Ring-tetralógiát (máskor két évadra bontják a négy produkciót).

 

tannhauser


A következő játékokat nyitó karmester, Axel Kober egy videointerjúban beszélt bayreuthi kötődéséről. A düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein jelenlegi zeneigazgatója a Bayreuthoz közeli Kronachban nevelkedett és konzervatóriumi tanulmányait a fesztiválvárosban végezte.


Mint növendék, rendszeresen beült a próbákra, később élvezte a Richard Wagner Társaság ösztöndíját is. Természetesen álmodozott arról, hogy egyszer ő áll a karmesteri pultnál. "Most lemenni a zenekari árokba őrült élmény. Ez a mű itt érvényesül igazán, hiszen a német romantika kiemelkedő darabja" - hangsúlyozta az MTI-hez elküldött fesztiválhírlevélben lévő videointerjúban.


Axel Kober 1994-ben a Schwerini Állami Színházban kezdte pályafutását, majd 1998-tól 2003-ig a Dortmundi Színházban, később Mannheimben volt helyettes, illetve teljes jogkörű zeneigazgató. Repertoárja széles: Mozart, Wagner, Verdi, Richard Strauss, Alban Berg műveit vezényli. 2009-től a Deutsche Oper am Rhein zeneigazgatója.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása