Réczei Tamás: "Nem érzem, hogy frontharcosok vagyunk"

Réczei Tamás, a kecskeméti színház művészeti igazgatója beszélt a 168 Órának Vasárnapi gyerekek című darabjáról, és arról, hogyan próbálnak Kecskeméten politikai oldalaktól független színházat csinálni. Lapszemle.

 

A 168 Óra cikkéből:


"A kecskeméti színházzal elindultunk egy úton, és jó, ha ezt a fesztiválszervezők is észreveszik. A színház összetételével, rendezőkkel, műsorral próbálunk nem politizálni, és örülhetünk, ha ez az irány pozitív visszajelzéseket kap" - mondta Réczei Tamás annak kapcsán, hogy Vasárnapi gyerekek című, Kecskeméten bemutatott darabját meghívták a Zsidó Nyári Fesztiválra.


A rendező elmondta, a kecskeméti teátrum igazgatója, Cseke Péter "ügyesen politizál", és el tudja érni, hogy a legtöbb helyzetben a szakmai érvek győzzenek. "Kecskeméten békén hagy minket minden áramlat. Péter szakmai kakukktojás volt, ám szerencsére kivárták, mit akar. Egy városi összevetésből kiderült, hogy a legtöbb sajtómegjelenés Kecskemétről a színházzal kapcsolatos, utána meg sorra jöttek a szakmai elismerések is. Megtörtént, hogy az egyik legnagyobb, igencsak szkeptikus kritikus a harmadik évad végén odament hozzá, és elmondta, megváltozott a véleménye, elnézést kér az előítéletei miatt. És ez jó, ez már párbeszéd!" - mesélte Réczei Tamás.


reczey tamasFotó: Kovalovszky Dániel, 168ora.hu


A kecskeméti színház művészeti vezetője úgy véli, Cseke Pétert színházpolitikai okokból mellőzik, mivel semmilyen bizottságnak nem tagja, a kecskeméti színház ritkán nyer pályázatokon. Réczei Tamás szerint az ország harmadik legrosszabbul támogatott színháza a kecskeméti, náluk vannak a legalacsonyabb színészi és rendezői gázsik is.

 

"Országosan néha még nehezményezik, hogy miért rendez nálunk Zsótér vagy Mohácsi, miért vagyok például én ott, de ha utána meg elnyerjük a vidéki fesztiválok fődíját, arra nehéz mit mondani. Nem érzem, hogy frontharcosok vagyunk, próbálunk csak szakmai kérdésekkel foglalkozni. A jelzések olyanoktól származnak, akik ritkán néznek előadásokat, csak azt látják, itt nem azok a rendezők dolgoznak, akiket ők promotálnak. Mások négyszemközt gratulálnak, de amikor együtt döntenek bármilyen csoportban, érződik a barátságtalanabb közhangulat. Amely azért enyhül" - hangsúlyozta Réczei Tamás.

A rendező leszögezte, butaság lenne azt az illúziót táplálni, hogy a színház még mindig a véleményformálás helye. "Az Alföldi- és a Dörner-féle cirkusz hír, de a színházcsinálás dolgos hétköznapjai semmilyen erőtérben nincsenek benne. A kulturális elitnek nincs hangja, nincs pénze, nincs súlya. Ám nekünk nem ezzel kell foglalkozni, hanem azzal, hogy legyen jó példa. Hogy a közönségdarabok mellé becsempésszünk egy-egy kortársat. Lavírozunk, hogy új nézőket találjunk. Biztos, hogy az iskolában kell színházzal megfertőzni a diákokat, különben mindenhol az RTL Klub-szemlélet győz. És akkor jaj a legyőzötteknek!"

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása