Franciaországi turné előtt áll a Kabóca Bábszínház

Izgalmas bemutatók, jubiláló mesefesztivál és franciaországi turné áll a veszprémi Kabóca Bábszínház előtt - hangzott el a társulat szerdai évadnyitó társulati ülésén.


A Kabóca Bábszínház gyerekprogramokkal vett részt a veszprémi Utcazene Fesztiválon, egy pályázatnak köszönhetően pedig olyan nagyszerű együtteseket hívhattak meg, mint a Makám vagy a Szélkiáltó. A fesztivál alatt ötezer látogatója volt a Kabóca programjainak - idézte fel Székely Andrea, a társulat igazgatója.


Kitért arra, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával nyáron a Helka, a Balaton tündére című vízi bábelőadást több Balaton-parti településen bemutatták, például Siófokon és Zánkán, szeptember 13-án pedig kétszer Budakeszin lesz látható, ahol az önkormányzat ezzel kedveskedik az elsősöknek.

 

kaboca pottompanna

Pöttöm Panna (Fotó: Kabóca Bábszínház)


Székely Andrea elmondta, hogy az évad a 10., jubileumi mesefesztivállal kezdődik a Kabócánál: négy napon át szakmai és szórakoztató programokkal várják a családokat és a pedagógusokat. A bábszínház első bemutatója az Autósmese, avagy Toda, Berci és a Csodamerci lesz, ami egy terepasztalon játszódik, sok zenével és vidámsággal. Ezt követően Máté Angi Volt egyszer egy című, IBBY-díjas könyvének válogatott meséiből készít előadást a bábszínház, majd az ugyancsak IBBY-díjat kapott Rumini című Berg Judit-könyvből állítanak színpadra darabot.


A Bartók-év kapcsán a Cantata Profana, illetve a Szarvassá vált fiú feldolgozását tervezi a Kabóca Bábszínház, ez inkább az általános iskola felső tagozatosainak és a középiskolásoknak szóló előadás lesz drámafoglalkozással. Az évadban látható lesz még az Óz, a nagy varázsló című darab felújított változata, Mákszem Lenke bábművész pedig önálló műsorral készül.
A bábszínház külföldi kapcsolatairól az igazgató elmondta: a Ha-de-de című babaszínházi előadással franciaországi turnéra készülnek, Olaszországból pedig vendég bábszínházat fogadnak a gyerekszínházi világnapon.


A Kabóca fellép a következő évadban a Művészetek Palotájában a Holdkirály udvara című előadással, valamint két hazai fesztiválon. Székely Andrea szólt arról, hogy a bábkészítő asztalosműhely és a varróműhely átkerül a Petőfi Színház új helyre költözött műhelyházába, tavasszal pedig átmenetileg új - még egyeztetés alatt álló - helyre költözik a színház, mivel a volt HEMO épületét felújítják.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása