Nyílt nappal indul Bécsben az operaévad

A Bécsi Állami Operaház hagyományos nyílt napjával indul az operaévad az osztrák fővárosban szeptember elsején, az első premier októberben Puccini A nyugat lánya című operája lesz.


A nagy érdeklődés miatt szombaton két alakalommal is körbevezetik az érdeklődőket a próbatermekben, az értékes jelmezek tárában, valamint bemutatják a felújított színpadgépezetet is. Az első előadás a Verdi Traviatája lesz szeptember 3-án, három sztárral a főszerepekben: Aleksandra Kurzak énekli Violettát, Massimo Giordano alakítja Alfredót, az idősebb Germont-t pedig Simon Keenlyside, vezényel: Marco Armiliato


Az első premiert október 5-én tartják, Puccini ritkán játszott operája, A nyugat lánya kerül színre. Ez is parádés szereposztásban, a svéd drámai szoprán, Nina Stemme lesz Minnie, Jonas Kaufmann Dick Johnson, a Budapesten Wagner és Richard Strauss operákból népszerű Tomasz Konieczny játssza Jack Rance seriffet.

 

nina stemme

Nina Stemme


Október végén felújítják Donizetti Anna Bolenáját, majd bemutatják Elisabeth Naskes új gyermekoperáját. November közepétől Patrice Caurier és Moshe Leiser új rendezésében látható A varázsfuvola, amelyet Christoph Eschenbach vezényel. November végén újítják fel Christine Mielitz Peter Grimes-rendezését, így tisztelegnek a 100 éve született brit zeneszerző emléke előtt.


A Theater an der Wien saját hagyományai szerint felolvasással kezdi az évadot: szeptember 11-én a 70 éves Klaus Maria Brandauer olvas fel Richard Wagner Zarándoklat Beethovenhez című értekezéséből. Az ismeretlen Wagner-írás 1840-1841 telén keletkezett és már felvázolja a zeneszerző elképzeléseit az új operadramaturgiáról.


Szeptember 16-án Stravinsky A léhaság útja című - Budapesten régen nem látható - operáját mutatják be Martin Kusej rendezésében Bo Skovhusszal, Anne Sofie von Otterrel és Anna Prohaskával. Stravinsky alkotásának mai tükörképe Iain Bell darabja, A Harlot's Progress, a darabot szintén William Hogarth képei ihlették, a főszerepben Diana Damrau lép színpadra.

 

petersen

Marlis Petersen


Damiano Micheletto Idomeneo rendezésének érdekessége, hogy Elektrát Marlis Petersen énekli, a címszerepben Robert Croft mutatkozik be. Franz Schubert töredékben fönnmaradt Lazarus című oratóriumából Claus Guth alkot félig szcenírozott előadást, Lázár szólamát Kurt Streit, Máriáét Annette Dasch énekli.


A Theater an der Wien támogatásával működő Bécsi Kamaraopera első premierjén, szeptember 23-án Händel Semiramisát a barokk specialista Alan Curtis és együttese, az Il Complesso Barocco játssza.


A Volksoperben idén A varázsfuvolával indul a szezon szeptember 5-én. Az első bemutatót szeptember 11-én tartják, Stephen Sondheimnek, a musical komponisták klasszikusának Sweeney Todd (Nyakfelmetsző) című darabját Matthias Davids állítja színpadra. A címszerepet Morten Frank Larsen játssza, a produkció díszleteit Mathias Fischer-Dieskau tervezi.

 

traviata

Traviata


Nagy várakozás előzi meg a Traviata novemberi premierjét, mert a Bonni Állami Operaházzal közös produkciót Dietrich W. Hilsdorf rendezi, aki az évad második felében Wiesbadenben Hamar Zsolttal dolgozik majd.


A független szcéna magyar szempontból is fontos szereplője, a Neue Oper Wien (NOW) világpremierrel kezdi az évadot szeptember 17-én. Max Frisch Biedermann úr és a gyújtogatók című darabjából Simon Voseceks írt operát. (A darabot Budapesten a Katona József Színház játszotta jóval a rendszerváltás előtt).


Szintén világpremier lesz Eötvös Péter Paradise Reloaded (Lilith) című darabja, amely a NOW második közös produkciója a Művészetek Palotájával, a mű lemezfelvétele is Budapesten készül.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása