Több néző, kevesebb bevétel jellemző a hazai színházakban

Kismértékben még növelni is tudták nézőszámukat tavaly a magyarországi színházak, mégis: 2013-ban már olyan sikerszínházaknál is veszteséggel számolnak, amelyek korábban még vaskos nyereséget termeltek - számolt be a HVG.

 

A HVG cikkéből:


Az adományozó cégek nyereségének csökkenése komoly érvágás valamennyi magyarországi színjátszóhelynek - derült ki a HVG 2006 óta rendszeres színházi kutatásának idei adatfelvétele során. Az érintettek bevallásán alapuló, a kultusztárca által összesített adatok tanúsága szerint 2012-ben közel 5 millióan látogatták meg valamelyik hazai színházat, ami kétszázezres közönségbővülést jelent.

Mégis, 2013-ban már olyan sikerszínházaknál is veszteséggel számolnak, mint a fővárosi Madách, amely tavaly még szolid (9 millió forintos), azt megelőzően pedig még vaskos nyereséget termelt (2010-ben 294 millió, 2011-ben 375 millió forintot). A Mikroszkóp Színpadot magába olvasztó Thália Színház esetében a mérleg negatívba fordulása pedig már 2012-ben bekövetkezett - olvasható a HVG tanulmányában.

vigszinhaz

 

A cikk szerint tavaly országszerte 21 677 előadást tartottak, vagyis kétezerrel többet, mint 2 éve. A repertoár folyamatos bővülése sok tekintetben a független társulatok iránti növekvő keresletnek is köszönhető; miközben a költségvetési támogatás szempontjából ők kivert kutyáknak számítanak - olvasható az írásban. A teljes színházi szcénára fordított költségvetési és fenntartói támogatás (tavaly 32 milliárd forint) egytizede landolt náluk, de ezt az összeget év közben 36 százalékkal megkurtították, és azt is késve utalta az államkincstár.


A legtöbb nézővel tavaly az Operettszínház büszkélkedhet, úgy, hogy 318 ezres nézőszáma 50-55 ezerrel kevesebb volt, mint a válság kirobbanását megelőző években, 2006 és 2008 között. Az Operaház az újrainduló Erkellel behozhatja még a lemaradását. Tavaly ugyanis "csak" 275 ezer nézőt fogadott (2005-ben volt a csúcs: 474 ezer látogatóval). Az egykor ugyancsak a háromszázezresek táborát gyarapító Madách és Vígszínház tavaly 231 ezres, illetve 207 ezres nézőszámot mutatott fel, a Víg esetében ehhez még hozzáadandó házi színházuk, a Pesti 119 ezres közönsége, ezzel pedig már a második a legnagyobb látogatottságú teátrumnak számít.

A 100 ezres határt el nem érő közönségszámmal következnek a "nemzetik" (a győri, a miskolci és az idén júniusig Alföldi Róbert vezette budapesti teátrum). Az utóbbi évek és a tavalyi top 10-es lista összevetésekor akad egy kakukktojás is: a Turay Ida Színház úgy került a legnagyobb látogatottságot produkáló társulatok közé (147 ezer nézővel), hogy előadásainak tetemes részét művelődési házakban, illetve a József Attila Színházban abszolválta.

 

A HVG cikke szerint a Dörner György vezette Újszínház három elpártolt nézőnként csak egy újat szerzett. Tavaly így 20 ezerrel kevesebb jegyet adtak el, mint a Márta István-korszak utolsó évében, 2011-ben, a színház jegyárbevétele pedig megfeleződött. A fővárosi színházak közül az egy jegyre vetített dotáció az Újszínház esetében volt a legmagasabb (10 ezer forint), kétszerese a fővárosi átlagnak; a jegyek átlagára pedig kétszáz forinttal olcsóbb lett.

A teljes cikk a HVG-ben olvasható.

 

süti beállítások módosítása