Újratárgyalják Szirtes Tamás prémiumának kifizetését

A Jobbik szerint veszteséges a Madách Színház, ezért azt javasolták, a Fővárosi Közgyűlés vizsgálja felül Szirtes Tamás prémiumának kifizetését. Bár Tarlós István főpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a Madách valójában 810 millió forint eredménytartalékot halmozott fela Közgyűlés következő ülésén újratárgyalja a javaslatot.

A Fővárosi Közgyűlés a következő, szeptember végi ülésén újratárgyalja a Madách Színház vezetőjének prémiumára vonatkozó, kedden felfüggesztett javaslatot - mondta Tarlós István főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján.A városvezető közölte: az önkormányzat jogászai még egyszer felülvizsgálják a kifizetés szabályosságát.

 

A Jobbik korábban jelezte: törvénysértőnek tartja, hogy a Fővárosi Közgyűlés prémium kifizetését tette lehetővé a Madách Színház igazgatójának, miközben veszteséges az intézmény. A főpolgármester végül a vonatkozó határozatot felfüggesztette, így az nincs érvényben. Tarlós István ugyanakkor utalt arra: az ellenzéki párt sem az előző napi egyeztetésen, sem a testületi ülésen nem tett hasonló észrevételt.

 

tarlos


Mint mondta, a javadalmazási szabályzatot a közgyűlés alkotta és jogában áll bármikor megváltoztatni, ráadásul semmibe nem ütközik a vezető teljesítmény honorálása. Kifejtette: a színháznak 2012-ben 49 millió forint közvetlen és 2,4 millió forint közvetett bevétele volt, továbbá 14,3 millió forint közvetlen és 56 millió forint közvetett kiadása. A különbözet valóban 18,7 millió forint, csakhogy a Jobbik nem vette figyelembe, hogy az intézmény önkormányzati támogatása 10 millió forint volt, miközben 244 millió forint bérleti díjat szedett be. Másrészt az évek során a Madách 810 millió forint eredménytartalékot halmozott fel, amivel az ellenzéki párt ugyancsak nem számolt, amikor a veszteségességről beszélt – tette hozzá.

 

Tarlós István leszögezte: a színházigazgatók teljesítményét képtelenség csak és kizárólag a pénzügyi helyzet alapján értékelni. A Madách folyamatosan teltházzal működik, nehéz oda jegyet vásárolni – emelte ki.

 

A színház honlapján elérhető 2012-es eredménykimutatás szerint a Madách Színház nyereséges.

 

A hírre reagálva közleményt adott ki a Demokratikus Kolaíció, amelyben a párt tiltakozik az ellen, hogy "a Főváros fideszes vezetése felrúgja a szakmai tisztesség szabályait".

"A Madách színház a főváros egyik legnépszerűbb és gazdaságosan  működő színháza. Később a főpolgármester is elismerte, hogy a színház veszteségessége nem valós, oka pedig a Fővárosi támogatás csökkentése. Ugyanakkor a főváros  vezetését egyáltalán nem zavarta  Dörner György, az Új Színház és Nemcsák Károly, a József AttilaSzínház vezetőjének jutalma, annak ellenére, hogy ez a két színház nézőnek harmadát elvesztette  az új vezetők kinevezése óta" - fogalmaznak közleményükben.

 

süti beállítások módosítása