Franciaországban és Kubában is szerepel a Frenák Pál Társulat

Frenák Pál InTimE című koreográfiájával kezdődik a PulzART összművészeti fesztivál szeptember 5-én a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban. Az InTimE című előadás öt éve turnézik világszerte: az 50. előadást októberben Budapesten ünneplik.

A Frenák Pál Társulat közleménye:

 

 

Szeptember 12-től új arculatot kap a társulat honlapja, ahol az új dizájn mellett rendszeresen frissülő hírek rovattal, máshol nem publikált backstage-anyagokkal és exkluzív háttér-információkkal, különleges videó- és fotógalériával találkozhatnak az érdeklődők.

 

A társulat ezen az oldalon nyilatkozik először a Frenák Pál Társulat Baráti Kör és támogatói program elindításáról, itt teszi közzé a középiskolásoknak szóló kortárs tánc-beavató programmal kapcsolatos legfrissebb tudnivalókat, pályázati lehetőségeket és jelenti be az 50. ünnepi InTimE előadás helyszínét is.

 

frenak intime zoltai

  Az InTimE című darab, Fotó: Frenák Pál Társulat 

 

 

Szeptember 14-én a Műcsarnokban látható a MenNonNo című szólókoreográfia. A borkóstolóval egybekötött előadásban ez alkalommal a társulat francia táncosnője, Marie-Julie Debeaulieu táncol majd, a múzeum pedig a táncelőadás kedvéért speciális esti nyitvatartással várja a látogatókat – az eseményre szóló jeggyel megtekinthető Körösényi Tamás A művészet él című, azon a hétvégén záró kiállítása.

Mindeközben Frenák Pál koreográfus-társulatvezető a Kassai Balett felkérésére, a balettegyüttes táncosaival új a előadásra készül Chaotica címmel.

„Mindig rendkívül inspiráló új táncosokkal, új közegben dolgozni. A kassai balett táncosai kiváló táncművészek, hatalmas korporális és technikai tudással, ugyanakkor azt szeretném, ha ez alkalommal a közönség nem csak azt látná a színpadon, hogy ezek a táncosok mennyi mindent tudnak, hanem hogy kik is ők valójában.

 

 

image

Frenák Pál

 

 

Nem történetmesélő, narratív keretben dolgozom velük, intenzív közös kreációs munka folyik, amelyben a táncosok saját személyes emlékei és gesztusai, az egyéni történetek és élmények is helyet kapnak.” – mondta Frenák Pál a készülő előadásról. A bemutatót Európa Kulturális Fővárosában 2013 szeptember 27-én tartják.


Az áprilisban bemutatott x&y – battement de coeur című előadás is visszatér az új évadban: szeptember 21-én a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó programjában, november 2-3-án a Trafó Kortárs Művészetek Házában, november 6-7 között pedig a franciaországi Evreux-ben szerepel a produkció.

 

 

image 1

Az InTimE 50. előadását októberben ünneplik Budapesten

 

 

Kritikus szemmel az előadásról:

 

„Frenák Pál zsigeri eleganciája, karizmája, jelenléte, intelligens szépsége fenséges és sokkoló.” (Népszabadság)

„Frenák az x&y-ban egészen másként fogalmaz, mint eddig, egészen más minőségeket érint, mélyebbre megy, mint bármikor korábban anélkül, hogy elhagyná, ami miatt szerethető és összetéveszthetetlen.” (Origo)

Decemberben két szólókoreográfiával Kubába utazik a társulat: Santa Clara városában megrendezésre kerülő 9. Casa del Trompo-i Táncművészeti Fesztivál meghívására, majd visszatér, méghozzá a Lábán-díjas FIÚK kedvéért.

 

A férfilélek mélységeibe kalauzoló előadás, hosszú szünet után újra színpadon, újra Budapesten, új szereposztásban látható majd, a Trafó Kortárs Művészetek Házában, még az ünnepek előtt, három egymást követő estén.


süti beállítások módosítása