25 éves a Közép-Európa Táncszínház - A MÜPÁ-ban is fellépnek

A Művészetek Palotájában is fellép jövőre a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Közép-Európa Táncszínház.

A társulat, amelyhez szeptember 1-jétől új művészeti vezető érkezett Kun Attila személyében, négy bemutatóval készül az új  évadra - mondta Szögi Csaba, a táncszínház alapító-igazgatója a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

 

Novemberben a Sissi Őszi Tánchét nyitóelőadásaként debütál a Maday Tímea Kinga és Hámor József koreográfusi duettjéből született Dűne című produkció a Bethlen Téri Színházban. Decemberben Kun Attila bábművészetet, homokrajzot, klasszikus balettet, kortárs táncot és színházat ötvöző Diótörő című koreográfiája mutatkozik be az Átrium Film-Színházban.

 

 

horda046

Repertoáron marad a Horda című darab,  Fotó: Közép-Európa Táncszínház.
 
 

Jövő márciusban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Peregrinusok című előadást mutatják be: a három egyfelvonásos darabot tömörítő produkciót, amelyet a Kun Attila, Mészáros Máté és Zachár Lóránd koreográfus-trió jegyez, a Művészetek Palotájában láthatja a nagyközönség. 2014 májusában közös orgona- és táncesttel jelentkezik a társulat, szintén a Müpában: Kun Attila Elzenélt tánc, eltáncolt zene című koreográfiáját Fassang László orgonajátéka kíséri majd.

 

 

st25 120

A KET a 25. jubileumi évadot ünnepli

 

 

A jubileumi programtervet oktatási program, a táncszínház elmúlt 25 évét felölelő fotókiállítás, Budapest különböző pontjaira kiterjedő fesztivál és táncfilmvetítés gazdagítja. Kun Attila elmondta, hogy a társulat és a tánc társadalmi szerepvállalásának jegyében a táncszínház jelenleg még csak gyakorlati, de idővel elméleti résszel is bővülő nyitott oktatási programot kínál és részt vesz egy tehetséges roma fiatalok támogatására létrejött társadalmi programban, valamint közreműködik az általános iskolákban induló művészeti - zenére, táncra és képzőművészetekre kiterjedő - oktatásban.


Szögi Csaba kiemelte: a tavaly ősszel indított és nyílt pályázati rendszerben működő Ifjú Koreográfusok Fóruma idén is lehetőséget nyújt a fiatal tehetségeknek, hogy a profi táncosokkal egy egyhetes közös munka során kipróbálják magukat és bemutatót tartsanak. Októberben a Bethlen Galéria ad otthont a Közép-Európa Táncszínház jubileumi fotókiállításának, amely a társulat elmúlt negyed évszázadából ad ízelítőt megannyi fotós szemén keresztül.

 

 

 

st25 071

Kun Attila művészeti vezető
 

 


Jövő februárban Horváth Csaba ETNA és Duda Éva Aréna és Fridák című táncfilmjei kerülnek terítékre, míg április 1. és 25. között a főváros különböző pontjait - köztük a Bethlen Téri Színházat, az Átriumot és a MU Színházat - érintő fesztiválé a főszerep. A programsorozat olyan alkotók közreműködésével valósul meg, akik szorosan kötődnek a táncszínház elmúlt 25 évéhez.


Repertoáron marad a Horda című koreográfia, a célzottan középiskolás korosztály számára készült Shakespeare-mesék című táncszínházi előadás, a bolgár-magyar együttműködésben létrejött Monocrossing című produkció és a társulat intenzív nyári kurzusaként indított, a KET-Terminál műhelyéből kikerült Egy fáról című darab.

 

 

st25 023

Szögi Csaba a táncszínház alapító-igazgatója

 

 


Az új művészeti vezető hangsúlyozta: arra a tradícióra és a nemzedékek által felhalmozott tudásra fog alapozni, amely az együttesbe az elmúlt időszakban bekerült, és a remények szerint a következő 25 esztendőt is megalapozza.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása