Élő legendák érkeznek a Trafóba - A 15. évadot ünneplik

Élő legendákban és határokat feszegető zenés, táncos, színházi és cirkuszi produkciókban gazdag programsorozattal ünnepli fennállása 15. évfordulóját a Trafó Kortárs Művészetek Háza.

A jubileumi évad zenei kínálatában szerepel az amerikai dj és hip-hop producer Madlib exkluzív koncertje, az Einstürzende Neubaten frontembereként tevékenykedő Blixa Bargeld estje és az azerbajdzsáni Arzu Aliyeva fellépése - mondta el Szabó György menedzser-igazgató az intézmény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

 

 

esztersalamon2 c alainroux

Salamon Eszter: Tales of the bodiless, Fotó: TRAFÓ

 


A táncos repertoárban továbbra is helyet kap a 200% tánc sorozat. Elsőként a Kuroda Ikujo vezette japán Batik társulat érkezik Budapestre egy élettel teli és felkavaró előadással. A kizárólag női táncosokból álló együttest - amelynek produkcióiban az európai kortárstánc egyfajta japán változata köszön vissza - szeptemberben láthatja a közönség.


A táncsorozat vendége lesz az izraeli Sharon Eyal, a New York-i Kyle Abrahams, az angol Michael Clark és a kanadai Marie Chouinard. Bemutatkozik a Berlinben élő Salamon Eszter és a Trafó igazgatója, Nagy József, aki munkáiban a képzőművészet felé mozdul. A menedzser-igazgató kiemelte: januártól háttérbe szorulnak a külföldi előadások, és a magyarok kerülnek előtérbe.

 

Elmondta, a független magyar társulatok nemzetközileg is elismert értékeket képviselnek, ezért az intézmény helyet és támogatást akar biztosítani számukra. Az évad második felében kilenc magyar táncformáció munkája kerül terítékre.

 

 

1010288 605517129492307 335504406 n

Szabó György menedzser-igazgató

 
A színházi produkciók sorát gazdagítja Mundruczó Kornél új - több európai színház támogatásával létrejött - darabjának októberi ősbemutatója és Rába Roland készülő Ionesco-feldolgozása. Tavasszal újra műsorra kerül egyebek között a Szégyen című produkció - mondta Barda Beáta művészeti vezető. Magyar és külföldi dokumentumszínház is szerepel a jubileumi programsorozatban: az argentin Lola Arias darabjának alapgondolata, hogy diktatúra - ez esetben a Pinochet-diktatúra - idején született gyerekek rekonstruálják szüleik életét.


A Trafó saját összművészeti sorozataként aposztrofált Városi Ferenc elnevezésű projekt tartalmát Ferencváros lakosainak életanyaga és élményei határozzák meg. A Tűzoltó utca legkülönbözőbb pontjaira kiterjedő ötrészes programsorozatot a közösségi projektekben jártas Schermann Márta rendezi. Az utca- és kerületbeli intézmények támogatásával megvalósuló projekt epizódjai más-más színházi elemekkel mutatják be Városi Ferenc kitalált figurájának életét.

 

 

 

1176162 605517172825636 795986940 n

Barda Bea művészeti vezető

 

 

A Duda Éva Társulat Virtus című produkciója a tánc és a cirkusz furcsa átmenetét képviseli, míg a lelkes magyar artistákból álló Freak Fusion narratíva mentén épülő új produkcióval lép színpadra az évadban, amelyet a francia Collectif Petit Travers előadása is gazdagít.

 

Szabó György hangsúlyozta: a Trafó célja, hogy még jobban nyisson a fiatal közönség felé. Az intézmény középiskolás korosztályt célzó beavató programja idén ünnepli 10. születésnapját, amelynek alkalmából az elmúlt évek eredményeit összegző könyv is napvilágot látott.


A Trafó Galéria célkitűzései között szerepel a fiatal kortárs magyar képzőművészet regionális kontextusban való bemutatása - magyarázta Fenyvesi Áron, a galéria vezetője. Hozzátette: a galéria újra nyitott a magyar kortárs középgeneráció felé, vagyis olyan képzőművészek kapnak önálló kiállítás lehetőséget, akik karrierjük során már sokat bizonyítottak és retrospektív kiállítások előtt állnak.

 

 

 

 

1234727 605517196158967 948106197 n

Fenyvesi Áron galériavezető
 

 

A Császár új ruhája című első tárlaton fiatal magyar, román, lengyel és szlovák alkotók egyszerre innovatív és egyfajta kulturális emlékezetre fókuszáló munkái sorakoznak, míg októberben Gerhes Gábor fiktív dokumentalizmus eszközét használó új kiállítása kerül terítékre.

 

 

nagy jozsef

Nagy József a Trafó igazgatója

 

 


Az évadban jelenik meg a galéria elmúlt két évének kiállításait összefoglaló tanulmánykötet, míg a Trafó pincéjében kialakított új klubhelység egyebek mellett egy beszélgetés-sorozatnak ad otthont, amelyen a galéria korábbi vezetői és a különböző korszakok fontos alkotói ülnek asztalhoz.

 

 

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása