Magyar Liselotte New Yorkban - Pozsgai darab a Dream Up fesztiválon

A darab bejárta már Európát. Elhangzott német, bolgár, makedón és francia nyelven. Ezúttal angolul, New Yorkban debütált egy manhattani fesztivál keretében Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című darabja, a Pilvax Players előadásában. Az előadás rendezője vall arról, hogyan jutott be a fesztiválra a darab és miként jött létre magyar összefogással az abszurd humorral átitatott tragikomédia.

 liselotte-plakat-newyork1

 

Negyedik alkalommal rendezte meg a Manhattan délkeleti részén fekvő Theater for the New City elnevezésű színház az ősbemutatók, illetve amerikai premierek ötletére építő és ezzel a maga nemében az Off-off Broadway világában egyedülállónak számító Dream Up Fesztivált. Idén a fesztivál történetében elsőként magyar szerző (Pozsgai Zsolt) darabja (Liselotte in May) is részt vesz a fesztiválon, ráadásul egy helyi amerikai-magyar független színtársulat, a Pilvax Players Theatre Company előadásában. Az esemény különlegessége, hogy bár a produkció angol nyelvű, a teljes kreatív csapat magyar származású. A majdnem két órás hosszúságú két szereplős darabban Ruzsik Kata játssza Liselotte szerepét, Kardos Kristóf pedig mind a hét férfikaraktert egy személyben. Mindkét színész évek óta kinn él az Egyesült Államokban, New York-ban.

 

Liselotte májusban ajánló | Sólyom Miklós

 

A darab rendezője, Zsédely Tímea, aki a Pilvax Players színtársulat egyik alapítótagja és művészeti vezetője, több éve működtet New York-ban egy olyan kreatív alkotóműhelyt, ahol magyar származású művészek és szakemberek dolgoznak együtt egy-egy közös produkció keretein belül. Idén erre a színházi produkcióra esett a választásuk, amelynek szerencsére végül sikerült is bejutni a Dream Up Fesztiválra a többi huszonhárom kiválasztott darab mellé. Mivel a fesztivál elsődlegesen az ősbemutatókat részesíti előnyben, ezért külön megtiszteltetés Pozsgai Zsolt-darabját illetően, hogy egyedüliként szerepel "csak" amerikai premierként a többi ősbemutató mellett. A három hétig tartó színházi fesztivál (augusztus 18-szeptember 8) egyébként összesen három európai darabot vonultat fel: a magyar 'Liselotte' mellett két francia produkciót.

 

 lis66


"Bár tudatosan magyar darabot választottunk a fesztiválra, a rendezés és a teljes produkció koncepciója nemzetközi szemléletű. Számunkra Pozsgai Zsolt Liselotte-ja egy olyan általános, az emberi magány kérdését boncolgató, különleges abszurd humorral átitatott tragikomédia, amelynek dramaturgiai trükkjeit az angol nyelvű előadás méginkább képes kiemelni. Arra törekedtünk, hogy ennek az eredetileg európai gyökerű történetnek megmutassuk az amerikaiak számára is érdekes vonatkozásait. Ezt pedig, valljuk be, itt New York-ban a legkönnyebb, ahol az európai és amerikai (illetve az összes többi) értékek a leginkább "összeházasíthatók".

 

lis77

 

Így lett a mi előadásunkban Liselotte-ból egy New York-ban élő magyar emigráns nő, akihez különböző származású (osztrák,brit, amerikai) férfiak érkeznek ráadásul nem csupán húsvér mivoltukban, de az álmain keresztül is. Erre a pszichológia dimenzióra a színészi játékban különösen nagy hangsúlyt fektettünk, ugyanúgy, ahogy a technikai megoldásokban (technikai vezető: Udvari Roland), a díszlettervekben (díszlettervező: Tokodi Edina) vagy a kifejezetten ehhez a produkcióhoz írott zenei megoldásokban (zeneszerző: Sapszon Bálint)." – nyilatkozta Zsédely Tímea, a darab rendezője.

 

lis55

További fotók az előadásról a társulat FB oldalán »»


Az augusztus 28-i premiert nagy sikerrel fogadta a helyi közönség. Az összesen öt Liselotte-előadást bemutató fesztivál szeptember 8-án ér véget, addig még két alkalommal látható az előadás.

 

További információk:

 

- A Pilvax Players Theater Company további előadásairól a honlapjukról lehet tájékozódni: www.pilvaxplayers.com


Angol nyelven a következő cikkek jelentek meg az előadásról:

 

- LISELOTTE IN MAY U.S. Premiere Set for Dream Up Festival, 8/28-9/8
- Liselotte in May

- A színlap és további részletek a Dream Up Festival honlapján

 

 

 

süti beállítások módosítása