'Az emberek vágynak a mesére' - Nagy Viktor rendező válaszolt

Kálmán Imre művével, a Marica grófnő című előadással indul szeptember 27-én a Kecskeméti Katona József Színház új évada. A Sáfár Mónika és Egyházi Géza főszereplésével színpadra állított műről a darab rendezője, Nagy Viktor számolt be. 

 

katona

 

- Néhány éve még divat volt temetni az operettet. Most viszont új életre kelt a műfaj: egymást érik a látványos gálák, a közönség tombol, egyre több a fiatal rajongó. Mi a titka a mindig megújulni képes operettnek? 

 

- Az emberek vágynak a mesére, a meseszerű történetekre, amelyek egészen más képet festenek körénk, mint amivel a mindennapok valósága szembesít bennünket. Ugyanilyen erős a vágy az igaz érzelmekre, amelyek a műfaj elmaradhatatlan jellemzői. Hiszen mi másról is szólhatna egy nagyszerű operett, mint egymásba szerelmesedő emberekről, akik minden nehézséget leküzdenek. Szerelem, félreértés, hazugság, megbocsátás, kibékülés – mindez szenvedéllyel, hittel átitatva, felemelő élményt nyújt.

- S a karzaton máris sikítoznak a tinilányok?


- Egy jó operett sok hálás szerepet kínál. Azok a színészek, akik sikerre viszik az előadást, népszerűségre tehetnek szert. A sikítozás tehát nem csupán a műfajnak szól, hanem a „sztároknak” is.

- Ha egy mondatban kellene összefoglalni a Marica grófnő történetét, mi lenne ez a mondat?


- Komoly feladat... Valószínűleg nem is sikerülne. Ha lecsupaszítjuk a romantikus és fölöttébb viharos történetet, akkor arra juthatunk, hogy a szerelem olyan erő, amely képes minden társadalmi korlátot és előítéletet ledöntetni. Hiszen a legfelsőbb körökhöz tartozó grófnő az intézőjébe szeret bele, s ha nem is egykönnyen, de szerelmük végül minden akadályt legyőz.

- Milyen előadás lesz a kecskeméti Marica grófnő? Látványos nagyoperett, vagy újragondolt modern produkció?


- Egyértelműen az előbbi! Nem írjuk újra a darabot, nem fordítjuk ki önmagából, hanem pontosan azt szeretnénk nyújtani, amit a kecskeméti közönség látni szeretne. Látványos díszletek és kosztümök, nagyszerű alakítások, s persze Kálmán Imre hihetetlen dallamgazdagsága: csodaszép szólók, andalító duettek, vérpezsdítő táncok, látványos revü és igazi magyaros mulatás.

 

Forrás: kecskemetikatona.hu

 

süti beállítások módosítása