Básti Juli: '56 évesen egy színésznő vacillál'

A legjobb női főszereplő kategóriában jelölték kritikusdíjra Básti Julit, a Nemzeti Színház Sirály című előadásában, az Arkagyina szerepében nyújtott alakításáért. A színésznő a Revizornak mesélt az őt ért kritikákról, az Alföldi-korszakot búcsúztató estékről és az általa megformált Arkagyináról.

A Revizor cikkéből:

 

Alföldi Róbert tudta, mit akar, de örültem, hogy mindketten olyan Arkagyinát képzeltünk el, aki nagy érzelmi amplitúdóval él, akár pillanatonként változik a viselkedése, a reakciója, a hangulata. Ezt nagy élvezet volt játszani. Emellett persze nem mindenben értettünk egyet – például szívesen formáltam volna kevésbé butára ezt az asszonyt –, de annak is megvan a maga szakmai érdekessége és szépsége, ha az ember olyasmit csinál, ami egyébként idegen tőle" – mesélte Básti Juli annak kapcsán, hogyan vélekedtek a rendezővel Arkagyina megformálásáról.

 

basti-juliFotó: Origo

 

A színésznő beszélt az Alföldi-korszakot búcsúztató Nemzetis esték élményeiről is: „Mivel én csak két előadásban játszottam, számomra ez nem volt folyamatos, minden este ismétlődő, fájdalmas élmény. Úgy éreztem, van ebben az egészben sok politikai hevülés is, amitől kevésbé éltem meg személyesnek, de az biztos, hogy rossz volt a végén utoljára fogni egymás kezét” – mondta Básti Juli.


Az interjúban szó esett arról is, hogy elgondolkodott-e a távozáson a színésznő, amikor Vidnyánszky Attila került a Nemzeti élére: „Vacilláltam. 56 évesen egy színésznő vacillál. Ami viszont biztos, hogy először a Szabó K. István rendezte Caragiale-darabban, a Zűrzavaros éjszakában próbálok, tavasszal pedig Gombrowicz Operettjében van szerepem Andrzej Bubień lengyel rendezőnél” – vallotta a színésznő.


Básti Juli az őt ért kritikákról is nyilatkozott: „Amikor eljöttem a Katona József Színházból, úgy éreztem, leírtak. Olvastam is valami olyasmit, hogy engem már levet magáról a színpad" – tette hozzá.

 

"Csak a Vassza Zseleznovánál volt újra egy mondat, hogy talán mégsem. Váratlanul ért, hogy most a Sirály kapcsán a legjobbak közé szavaztak a kritikusok, váratlan és nagy öröm ez. Gyanakszom is kicsit, hogy a voksaikkal bizonyos mértékben Alföldi Róbert mellett tüntetnek. De azért tudom, hogy ebben a jelölésben benne vagyok én is” – összegzett Básti Juli.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása