Docekal és Purcarete is rendez a kolozsvári színházban

Az új évad első premierjére készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház: Johannes von Tepl A földműves és a halál című művét mutatják be vasárnap.

Az alkotók a csütörtöki sajtótájékoztatón Kolozsváron beszéltek az előadásról, amelyet Mihai Maniutiu rendező jegyez. A 15. század elején született művet George Banu neves román színikritikus javaslatára tűzték műsorra.

 

Az egyik fordító Visky András elmondta, hogy magyarra nincs átültetve az eredeti mű, ezért úgy határoztak, hogy a rendező által készített román nyelvű színpadi változatot fordítják magyarra. Az előadás szövegében a Károli Gáspár korabeli és a kortárs nyelvezet keveredik.

 

1691 list
 Fotó: Bíró István

 

A dalszövegeket Jónás Tamás költő szerezte az eredeti szövegből kiindulva. Maniutiu az előadásban a televíziós showműsorok jól ismert világát fordítja ki, hogy a halállal való szembesülés mély és őszinte pillanatait teremtse meg.

 

A sajtótájékoztatón Tompa Gábor színházigazgató bemutatta a kolozsvári társulat évadtervét is. Elmondta, hogy zsúfolt évad elé néznek, hiszen az előadásokon kívül számos irodalmi, zenei és filmes járulékos programot terveztek.

 

A színház irodalmi programja keretében például november végén Kolozsvárra látogat Esterházy Péter, akinek Én vagyok a Te című művét felolvasószínházi előadás keretében mutatják be, majd a résztvevők beszélgethetnek az íróval. Hasonló keretek között szerepel majd Dragomán György író is Kolozsváron.

 

A társulat első nagyszínpadi bemutatójaként Bohumil Hrabal Őfelsége pincére voltam című művét viszik színre Michal Docekalnak, a Prágai Nemzeti Színház igazgatójának rendezésében. Ősbemutató lesz Demény Péter kolozsvári író Bolero című műve, amelyet Albu István rendez. Silviu Purcarete román rendező Roger Vitrac Viktor, avagy a gyermekuralom című darabját állítja színpadra, Miroslav Krleza Léda című művét pedig a horvát Robert Raponja jegyzi.


Zenés előadásokkal is készül a kolozsvári színház, így Stephen Sondheim Sweeney Todd című musicaljét Dragos Galgotiu román rendező állítja színpadra, Stephanie Robinson és Theodore Shank Serena in X-tremis című, szintén zenés művét Albu István rendezi.

 

A kolozsvári színház stúdiószínpadán a vajdasági Urbán András fogja rendezni A. I. Vvegyenszkij orosz kortárs író Ivanovék karácsonya című darabját, Robert Woodruff pedig a Caravaggiót.


 

 

 

süti beállítások módosítása