Alföldi Róbert: "A színháznak tükröt kell mutatnia"

Alföldi Róbertet kérdezte a Népszava. A rendező mesélt az egy héttel ezelőtti, szentendrei támadás részleteiről is, és leszögezte: nem hajlandó rettegésben élni. Lapszemle.

 

A Népszava cikkéből:


"Előadás után kijöttem a múzeumból, melynek udvarán játszottunk. Három, harminc körüli férfi elkezdett szidalmazni és elindultak felém, azt hitték, egyedül vagyok. Valószínűleg azzal a szándékkal jöttek Szentendrére, hogy engem inzultáljanak. Visszamenekültem a múzeumba és kollégáimmal együtt kihívtuk a rendőrséget" - mesélt Alföldi Róbert a bő egy héttel ezelőtti támadásról. A rendező a felvetésre elmondta, nem kért személyi védelmet és nem hajlandó rettegésben élni.

 

"Én normális életet akarok élni. Nem hiszem, hogy én lennék abnormális, hanem az az abnormális, ami körülöttem történik. Az azért némi reményre ad okot, hogy a rendfenntartó szervek ennél az esetnél rendkívül gyorsan és profi módon intézkedtek, el is kapták az elkövetőket. Köszönet ezért a szentendrei rendőrkapitányságnak" - tette hozzá Alföldi Róbert, aki úgy véli, túlhergelték az embereket, ez vezetett a támadáshoz.

 

alfoldi-robert
A szegedi Dóm téren bemutatott István, a királlyal kapcsolatban a rendező elmondta, a darabot nagyon sokan ismerik, és ez a szinte klasszikussá vált mű alkalmas arra, hogy bemutatásával különböző szlogeneket öntsenek az emberek fejébe. "A felhördülés színvonalát jól mutatta, hogy kik és hányan vettek részt az Aréna előtti tüntetésen. Ez egy nagyon hangos, agresszív és szervezett, főként szerencsétlen emberekből álló csoport, melynek a tagjai az elkeseredettségüket most rajtam, majd másokon akarják megbosszulni" - fogalmazott Alföldi Róbert.

A Nemzeti Színház nyáron leköszönt igazgatója szerint bizonyos szélsőséges politikai irányzatok képviselői már akkor megbélyegezték, amikor még nem is tudták, milyen lesz az általa rendezett előadás Szegeden. "Nem azok a hibásak, akik kimennek az utcára, hanem azok, akik kihasználják ezeket az embereket és mindenféle demagógiával és hazugsággal próbálják őket manipulálni" - hangsúlyozta a rendező.

"Engem az érdekel, hogy miként lehet a színházzal beleszólni a társadalom működésébe. Miként lehet olyan helyzeteket teremteni, amikor az emberek gondolkodásra kényszerítik saját magukat. Nagyon érdekel, hogy egy színház miként tudja betölteni az alapvető társadalomformáló erejét és ebbe nem fér bele a biztonság, főleg egy ilyen nagyon zakatoló, hirtelen változó társadalmi korszakban, amiben most élünk. A színháznak tükröt kell mutatnia. Az István, a királyt is azért támadják sokan, mert próbál tükröt mutatni" - mondta Alföldi Róbert

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása