Magyar mesék - Kari Györgyi előadása a Pepita Oféliában

Az Olvasás Éjszakáján, szeptember 13-án, pénteken este fél 8-kor a Pepita Ofélia Bárban a fővárosi közönség is megtekintheti Parti Nagy Lajos Magyar mesék című közéleti glosszáinak színházi adaptációját Kari Györgyi előadásában. 

 

Az előadásról:

 

Az Élet és Irodalomban rendszeresen megjelenő Fülkefor és vidéke meséi közül hetet mesél el az este folyamán Kari Györgyi színésznő. A kortárs népi performanszt bőrdudán kíséri Szokolay Dongó Balázs, a huszár szerepében Vati Tamás látható. 

Parti Nagy Lajos 2011 áprilisában kezdte el írni a Magyar meséket, amelyek a mai napig rendszeresen megjelennek az ÉS-ben. „Ezek természetesen álmesék, a népmese bizonyos elemeit, nyelvét imitáló teherbíró kisformák, abszurdok a rögvaló abszurditásáról, hazanzák, glosszák a helyzet margójára. Okom bőven volt rájuk, célom velük csak annyiban, hogy egy hagyományos, mégis szabad műformába 'becsatornázzam' az írói, állampolgári köz-érzetemet” – monda az író a 2012-ben megjelent Fülkefor és vidéke című könyve kapcsán. A Magvető gondozásában megjelent kötet az első év 53 írását tartalmazza.

 

Magyar mesek 01 Szilagyi Lenke fotoja

Fotó: Szilágyi Lenke


Kari Györgyi fejében 2012-ben fogant meg az Magyar mesék színházi előadásának gondolata. Az első – zártkörű – előadást 2013 tavaszán láthatták a meghívottak a Nyitott Műhelyben. Ezt követően a produkciót meghívták a THEALTER 2013. Fesztiválra. A előadás Pest megyei bemutatóját a közelmúltban rendezték a Zsámbéki Színházi Bázison.

Eközben elkészült két mese videó adaptációja is (operatőr: Maly Róbert). A Magyar mesékből készült videósorozat első két részét a NOL TV mutatta be. 2012 decemberében jelent meg A tempó meg a móres (bőrdudán kísér: Lányi György), ezt követte 2013 áprilisában a Két disszidens (harmonikán játszik: Szabó Tamás). A videó és az előadás díszleteit és jelmezeit Bozóki Mara tervezte.

A Pepita Ofélia Bár szeptember 13-i bemutatóján az említett két mesén kívül további, még megfilmesítésre váró mesék hangzanak el Kari Györgyi előadásában, Szokolay Dongó Balázs (bőrduda/ furulyák) és Vati Tamás (tánc) közreműködésével. A budapesti premiert követően az előadás októbertől havonta egy alkalommal megtekinthető lesz a Pepita Oféliában. Emellett a produkciót meghívták Szabadkára, a november végén megrendezésre kerülő Desiré Fesztiválra is.

 

Magyar mesek 02 Szilagyi Lenke fotoja

Fotó: Szilágyi Lenke

 

"Nem voltam rendszeres olvasója az ÉS-nek, de 2011 júliusában kinyitottam a lapot, és rátaláltam Parti Nagy Lajos Magyar mesék c. sorozatára. Megvilágosodtam, ha más nem, ez lesz az, ami majd helyreteszi a dolgokat. Mindezt magyar-székely tájnyelven, apám és anyám nyelvén. (...) Tavaly augusztusban, László Kiss Dezső festőművész barátom kiállításmegnyitóján elmondtam a Parti-mesékből hármat. Már ott is jelmezben, fiktív népviseletben, matyó fejdísszel. Közben a Hagyományok Házában a magyar népi mesemondás gyakorlatát és technikáját tanultam, hagyományőrző parasztemberektől, élőben. Aztán a Nyitott Műhelyben, Parti Nagy Lajos felolvasóestjén újra elmondtam ezt a három mesét. És mert a mesternek tetszett, a három meséből lett hét" - mesélte Kari Györgyi a Magyar Narancsnak.

 

Az alkotókról:


Kari Györgyi 1977-1985 között a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt, nevéhez számtalan jelentős és emlékezetes alakítás kötődik, pl. Bulgakov Margaritája Ascher Tamás rendezésében. 1985-2000 között fellépett a Vígszínházban, a Katona József Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban és az Új Színházban is. 2001-ben lett a Budapesti Városi Színház tagja, hét éven át Halász Péter egyik legközelebbi munkatársa volt. 2006-ban, Halász halálát követően kezdett rendezni: Halász-hajó, ill. Szív Cirkusz Varieté címmel. Első írása 2007-ben, a Szomjas oázis című antológiában jelet meg. Színdarabot, prózát egyaránt ír.

 

Vati Tamás 1996-ban szerződött a Bozsik Yvette Társulathoz, szólótáncosként számtalan Bozsik koreográfiában nyújtott kiemelkedő alakítást. Díjai: 2004-ben az év férfi táncosa, 2005-ben Harangozó-díjat kapott.

 

Szokolay Dongó Balázs népzenét, valamint népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik dudán, furulyán, szaxofonon és tárogatón. A koncertezés mellett zeneszerzéssel és alkalmazott zeneírással (tánc- és bábszínházi zenék) is foglalkozik.
Díjai: 1994-ben lett a Népművészet Ifjú Mestere elismerő cím birtokosa, 2005-ben Artisjus-díjat kapott.

 

Kari Gyorgyi portre


Parti Nagy Lajos: Magyar mesék - Kari Györgyi előadásában

 
Szeptember 13. (péntek) este fél 8
Helyszín: Pepita Ofélia Bár (1072 Budapest, Klauzál u. 5.)
Belépő: 800 Ft; Jegyfoglalás: pepitaofelia.klauzal@gmail.com
Helyszíni jegyvásárlás: minden nap 16 órától (kivéve vasárnap)
 

süti beállítások módosítása