Vidnyánszky Attila lett a Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese

Vidnyánszky Attila négy évre szóló megbízatással a Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese lett - közölte az egyetem vezetése az MTI-vel szerdán.

'Megerősítenék a vidéki színész-, illetve művészképzést'

 

Vidnyánszky Attila szeptember 1-től látja el a művészeti rektorhelyettesi feladatokat. Kinevezéséről Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora döntött, figyelembe véve az előkészítő bizottság és a szenátus véleményét - olvasható a közleményben. "Ezzel a Kaposvári Egyetem vezetése a vidéki színész-, művészképzés megerősítését kívánja hangsúlyozni" - közölte az intézmény vezetése.

 

vidnyanszky

 

A Kaposvári Egyetem szenátusa június 26-án megtartott ülésén döntött a művészeti rektorhelyettesi pozíció kialakításáról.

 

A  Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, valamint a Kaposvári Egyetem honlapján július 9-én megjelent pályázati felhívásra egyetlen pályázóként Vidnyánszky Attila jelentkezett, pályázatát az előkészítő bizottság és az egyetem szenátusa is megfelelőnek találta. Mindkét fórum támogatta a pályázót a művészeti rektorhelyettesi megbízás elnyerésében - olvasható a közleményben.

 

A Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Színházművészeti Bizottság elnöke 2012-ben nyerte el a Kaposvári Egyetemen újonnan létrehozott Színházi Intézet irányítására kiírt pályázatot.

 

Korábban az egyetem tagadta, hogy Vidnyánszky lehet a nyertes

 

A Színház.hu korábban már hírt adott arról, hogy feltehetőleg a Nemzeti Színház új igazgatója pályázni fog és el is fogja nyerni a rektorhelyettesi posztot, de akkor az egyetem vezetése azt is tagadta, hogy Vidnyánszky (újabb) kinevezésének lehetősége felmerült volna. Repa Imre, a Kaposvári Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese úgy nyilatkozott: "szó sincs arról, hogy Vidnyánszky kinevezése szóba került volna".  

 

Bár Vidnyánszky korábban nem tanított az iskolában, 2011 szeptemberében címzetes egyetemi tanári kinevezést kapott. Akkor, a Somogy Tv-nek tett nyilatkozatában közölte: “Amellett, hogy új szakok indultak az idei tanévben a Kaposvári Egyetemen, változások várhatóak a jövőben a színészképzésben is. A szakmának új kihívásoknak kell megfelelnie”. 

Fél évre rá, amikor az egyetem pályázatot hirdetett az újonnan létrehozott Színházi Intézet vezetésére, a tudományos fokozattal egyébként nem rendelkező Vidnyánszky Attila nyerte el a tisztséget, ugyanis más egyetemek szokásával ellentétben, nem követelték meg tőle a doktori fokozatot. Vele szemben a doktori diplomával és többéves tanítói tapasztalattal rendelkező Csáki Judit maradt alul, aki egészen mostanáig a Színházi Tanszék tanszékvezetői feladatait is ellátta. Megerősített értesüléseink szerint, az egyetemi docens Csáki megbízásának június 30-i lejártával azonban a tanszékvezetői posztot megszüntetik. 

 

Az egyetem vezetése korábban azt is cáfolta, hogy a színházi tanszék vezetőjének jogkörét érintenék a változások.

 

 

süti beállítások módosítása