Zsótér is rendez a Szputnyiknak az új évadban

A Szputnyik tagjaira ebben az évadban is rengeteg munka, sok magyarországi és külföldi előadás, koprodukció és utazás vár. A társulat ismét dolgozik majd Grazban, lesz közös bemutatójuk a Vígszínházzal, és márciusban Zsótér Sándor is rendez előadást a csapatnak.


A nyitrai színházi fesztivál (Divádelná Nitra) hat társulatot kért fel arra, hogy a Párhuzamos életek — a 20. század a Titkosrendőrség szemével című projekt részeként egy-egy előadást készítsenek. A Szputnyik társulatával Kovács D. Dániel, Székely Gábor és Bodó Viktor negyedéves tanítványa dolgozik, aki a darab megírására Závada Pétert kérte fel. A projekt első lépéseként minden társulat elkészíti a saját verzióját a témára, a Reflex címet viselő magyar változat 1956-ban játszódik az Országos Ideg- és Elmegyógyászati Intézetben. Az előadás bemutatója 2013. október 1-jén lesz Nyitrán, és a tervek szerint a következő három év során mind a hat előadás látható lesz az összes résztvevő országban. A Reflex Magyarországon a Jurányiban lesz látható október 28-án. Az előadásban a teljes társulat szerepel.

SZPUTNYIK TARSULAT 2013 kicsi
Novembertől a társulat egyik része Bodó Viktorral a Vígszínházban dolgozik majd, Eszenyi Enikő felkérésére a két társulat koprodukciójaként készül el A revizor, amelynek január 4-én lesz a bemutatója. Ezalatt a társulat másik része Radnai Márkkal készít új előadást.

Január közepétől a csapat ismét kettéválik, hatan Grazban a Bál című előadást próbálják majd, amely a 20. század jelentősebb történelmi eseményeit mutatja be osztrák és magyar szempontból szöveg nélkül, tánccal és mozgással. Az előadást Bodó Viktor rendezi, a koreográfiát Duda Éva készíti, a két társulatra adaptált darabot Róbert Júlia írja. A grazi munkával párhuzamosan két színházi nevelési program készül el itthon, az egyik Pass Andrea ötlete alapján egy osztályterem-színházi előadás, a másik pedig Fábián Gábor ötlete alapján egy Merle-regény adaptációja Kovács D. Dániel rendezésében. Március végén a teljes társulat összetalálkozik, és Zsótér Sándor rendezővel fog dolgozni.

A társulat számos régi előadása látható lesz ebben az évadban is: az Anamnesis a Katona József Színházban (és Ljubljanában és Reimsben), az Antigoné középiskolákban, a Social Error Kolozsváron és Pármában, az Übü király Heidelbergben, a Kockavető a Jurányiban, a Kottavető Koncert új helyszíneken, a MU Színházzal koprodukcióban létrehozott Pirézek középiskolákban, a Kerekasztal Színházzal koprodukcióban létrehozott A hosszabbik út a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

 

A társulat két új színésszel bővült: Rainer-Micsinyei Nóra és Király Dániel is a Szputnyik tagjai az idei évadtól.

 

Forrás: szputnyik.com

süti beállítások módosítása