Dobó Kata: "Nyüzsgő 8 évet töltöttem kint"

Dobó Katát kérdezte a Családi Lap. A színésznő mesélt Amerikában eltöltött éveiről és az ottani színészképzésről, és elmondta: a filmezést is szereti, de a színpadon van az igazi színészet. Lapszemle.

 

A Családi Lap cikkéből:


„Nyüzsgő, hasznos nyolc évet töltöttem kint. A szakma sokféle képviselőjének életébe bepillanthattam. Voltam Oscar-partikon és nagy producerek házibulijában, de megismertem olyan színészeket is, akiknek három munkahelyük volt, hogy el tudjanak járni a színészmesterség-órákra” – mesélt Dobó Kata Los Angelesben eltöltött éveiről.

A kérdésre, más-e ott a színészképzés, mint itthon, a színésznő így felelt: „Szabadabb. Nem vérre menő, nem zsigereli ki az embert. Itthon negyvenöt kiló voltam az első féléves vizsgaidőszakban... Kint lett egy fantasztikus tanárom, aki remek pszichológus is volt. Tudta, hogy ha valaki nem elég magabiztos, ahhoz másként kell nyúlni, mint a többiekhez, mert ha megalázzák, soha többet nem szedi össze magát. Az első pár évem kint arról szólt, hogy elhiggyem, én vagyok a megfelelő erre vagy arra a szerepre. Sokáig csak játszottam, hogy így érzek, elég skizofrén állapot volt.”

dobo kata
Dobó Kata elmondta, hazajött és lezárt egy korszakot, amelyben már semmilyen szempontból nem érezte jól magát. „Értetlenül álltam az előtt, hogy egyesek pálcát törnek felettem. Sok magyar színész megy ki Amerikába szerencsét próbálni. Nekem az a tapasztalatom, ha valaki megtalálja a számítását, akkor nem biztos, hogy hazajön. Én azt nézem, mi lettem kint, nem azt, hogy mi nem. Kaptam biztos nyelvtudást, egy kapcsolatrendszert és egy újfajta világlátást” – tette hozzá a színésznő.

Dobó Kata az interjúban azt is elárulta, hogy akkor döntött a színészet mellett, amikor felvették a Színművészetire. „Előtte is dolgoztam különféle produkciókban, filmekben, mint például az Éretlenek, a Rózsa és Ibolya. Földessy Margit színiiskolájába jártam, ő beszélt rá, hogy jelentkezzek a főiskolára. Arra gondoltam: miért pont én kerülnék be a legjobb tizenegybe a több ezer jelentkezőből? De bekerültem. Akkor egy kicsit elkezdtem hinni magamban. De abbahagytam az iskolát, mert közbejött egy szerelem, és közbejött Amerika."


A színésznő hangsúlyozta, minden feladatnak örül, majd kitért a színház és a film közti különbségekre is. "Szeretem mind a két műfajt, de azt gondolom, a színház az igazi színészet, hisz ott a csoda vagy megszületik, vagy sem a színpadon, nem lehet utólag javítani, ismételni egy jelenetet. A film bizonyos értelemben manipulatív műfaj, de ez nem halványítja az iránta érzett szerelmemet” – mondta Dobó Kata, és azt is elárulta, nemsokára újra kamerák elé áll, mert egy tévéfilmsorozatban kapott szerepet.

 

A teljes interjú a Családi Lapban olvasható.

 

süti beállítások módosítása