Megkezdték a próbákat a Titánium erdélyi győztesei

Elkezdődtek a magyarországi Titánium 2013 Tehetségkutató Platform által egyetlen erdélyi projektként díjazott előadás próbái.

Idén májusban a budapesti Jurányi Házban került sor a színházi alkotóknak szánt felhívás eredményhirdetésére, melyen öt pályakezdő rendező kapott lehetőséget arra, hogy kipróbálja magát egy előadás létrehozásában.

 

A Maroshévíz melletti Szárazmogyoróson, egy csapatépítéssel egybekötött műhelymunkán vett részt az a tizennégy fiatal, akik nemrég fejezték be színházi tanulmányaikat, vagy jelenleg is valamelyik erdélyi színművészeti egyetem képzésén vesznek részt.

 

9-0

 

A tíznapos együttlét során improvizációs gyakorlatokra és kortárs színházelméleti kérdések megvitatására is sor került, melyek mind hozzájárultak a 2014 márciusában bemutatásra kerülő előadás létrehozásához. A közös munka kísérleti jellegéből adódóan az alkotók elsődleges célja az együttgondolkodás elősegítése, amelynek – reményeik szerint – a budapesti bemutató után, a közönség is szerves része lesz. Az előadás központi témája az erdélyiség, valamint a fiatal generációk Erdélyhez fűződő viszonya, a közös múltfeldolgozás szükségszerűsége, valamint a kritikus, konstruktív jövőbetekintés elősegítése.


Az alkotók nem egy előre megírt, a drámairodalomból már ismert darabot kívánnak színpadra vinni, hanem egy, a próbafolyamat során születő szöveggel dolgoznak, ahol az írott anyagot egyenrangúnak tekintik az előadás képiségével, valamint a zenével és mozgással. A bemutató pontos időpontját, valamint a próbafolyamattal kapcsolatos egyéb érdekességeket is hamarosan megtalálják az előadásnak szervezett kereteket biztosító Radina Kortárs Művészeti Akció Facebook-oldalán (www.facebook.com/radinakma). Az előadást Orlai Tibor producer menedzseli és a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház Kamaratermében mutatják be, a tervek szerint 2014 márciusában.

Az alkotók:
Színészek: Bödők Zsigmond, Moldován Blanka, Molnár Bence, Müller Henrietta, Orbán Zsolt, Papp Andrea
Arculat: Fazakas Noémi
Író, dramaturg: Lovassy Cseh Tamás
Rendező asszisztens: Varga Bence
Rendező: Bartha Lóránd

 

 

süti beállítások módosítása