Bányavíz - A trilógia harmadik darabja a Szkénében

Székely Csaba drámatrilógiájának harmadik részét szeptember 17-én, kedden 19 órától láthatja először a közönség Csizmadia Tibor rendezésében a Szkéné Színházban.

 

Ősbemutatóra készül Csizmadia Tibor vezetésével a már jól összeszokott csapat a most diplomázott Márkus Sándorral kiegészülve: a Bányavakság után a Bányavíz bemutatója is a Szkénében lesz.

 

Banyaviz POSZT Simara

Bányavíz felolvasó-színház - Márkus Sándor és Kaszás Gergő a POSZT-on

(fotó: Simara László)

 

A darab történetének helyszíne egy székely falu valahol egy bányavidéken. A trilógia harmadik részében a korábbi művekben sokat emlegetett plébános és az ő különös szeretője körül forog a történet. A kívülálló hős ezúttal Márton, akit a pap a nevelt fiaként emleget és, aki szobrokat farag, verseket ír és arról ábrándozik, hogy majd kiszakad innen, máshol próbál szerencsét. A pap szerepében Kaszás Gergő, házvezetőnőjeként Bozó Andrea, a tanító szerepében Tóth József, annak lányaként Eke Angéla látható, Márton szerepét pedig Márkus Sándor alakítja. A látvány Cziegler Balázs munkája, az előadás dramaturgja Lőkös Ildikó.

 

CsizmadiaTibor foto TrokanNora

Csizmadia Tibor (fotó: Trokán Nóra)

 

Székely Csaba trilógiájának első darabja, a Bányavirág a Színházi Dramaturgok Céhe, majd a Színházi Kritikusok Céhe szerint is az évad legjobb drámája lett, a szerző megkapta érte a Szép Ernő-jutalmat. A fekete humorral átszőtt drámát a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata közös produkcióként tűzte elsőként műsorra Sebestyén Aba rendezésében. Magyarországon Csizmadia Tibor állította először színpadra a Pinceszínházban, később a Nemzeti Színház is bemutatta az előadást.


A második mű, a Bányavakság már szintén színpadra került Csizmadia Tibor rendezésében, méghozzá épp a Szkénében. Az ősbemutatót Marosvásárhelyen tartották. A trilógia harmadik darabja, a Bányavíz az Örkény István Színház drámapályázatát nyerte meg. A három drámát a Magvető Kiadó is megjelentette egy kötetben Bányavidék címmel.

 

SzekelyCsaba

Székely Csaba

 

Kritikus szemmel a Bányavízről:

„...a harmadik darabban elsősorban az oktatás-nevelés problémája foglalkoztatott. Az a kérdés, hogy ezt milyen mélyebb szándék mozgatja. Milyen viszonyban vannak a tanárok és a diákok, hogy zajlik a nevelés szellemi, lelki szinten? Tágabban: milyen viszonyban vagyunk a vallásunkkal, az öregeinkkel, az őseinkkel? Ebből a szempontból talán a harmadik a legkomplexebb darab, bár ez is egy cselekéményszálon fut, de több rejtett kérdést tesz fel, mint a másik két darab, s ezt talán kevésbé direkt módon teszi. Így teljesen ellentéte a Bányavakságnak, ami egy harsány darab, ez pedig egy finomabb, lágyabb mű.” (Sándor L. István interjúja Székely Csabával, Ellenfény, 2012/5.)

„Mitől lett olyan jelentős ez a trilógia? Egy hagyománytagadás, de egyúttal azonnal egy hagyományteremtés is jellemzi, ami nagyon ritka. Bátor, szókimondó, traumatikus problémákba nyúl bele. Így szembesít azzal, hogy mi van az egyre virulensebb szélsőjobbal, a román-magyar viszonnyal, az egyházakkal. A valóságból indul el, és a valóságból röppen föl egy költői világba.”
(Radnóti Zsuzsa, dramatrug, Székely Csaba drámakötetéről, Nyílt Fórum 2013)

 

Ősbemutató: szeptember 17-18. - 19 óra
További előadások: október 9-10. - 19 óra
Szkéné Színház

 

Forrás: Szkéné Színház

 

süti beállítások módosítása