Holdvilág és utasa - Bemutatóval ünnepel a Magyar Színház

Bemutatót tart a Magyar Színház a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én: Holdvilág és utasa címmel láthatja a közönség a Szerb Antal regénye nyomán született előadást.

 

„Mihály már napok óta Rómában volt, és még mindig nem történt vele semmi sem. Nem hullott le az égből semmiféle romantikus röpcédula, hogy útbaigazítsa, mint ahogy titokban várta, Ervin szavai után. Csak Róma történt vele, ha szabad így mondani. Róma mellett eltörpült a többi olasz város mind. Ehhez képest kevés volt Velence, ahol Erzsivel volt, hivatalosan, és kevés Siena, ahol Millicenttel volt, véletlenül. Mert Rómában egyedül volt és felsőbb útmutatásból, úgy érezte. Amit Rómában látott, minden a végzetesség jegyében állt.”

holdvilag es utasa

 

Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye alapján Forgách András készítette el a színpadi változatot. A darabot Harsányi Sulyom László rendezi, a főszerepben a kaposvári Csiky Gergely Színházból frissen a társulathoz szerződött Takács Géza mutatkozik be a budapesti közönségnek. A darabot különleges játszóhelyen, a nagyszínpadon, a vasfüggöny mögötti térben adják elő. Az előadás 16 éves kortól ajánlott.

 

Mint az előadás ismertetőjében áll, a történet egy életutazás. Mihály térben és időben is utazik. Nem tud szabadulni kamaszkorától, szenvedélyeitől, egyszerre éli a múltat és a jelent. Egy klasszikus velencei nászúton van feleségével, Erzsivel, de kamaszkori eszményképei, az Ulpius testvérek, gimnazista barátainak árnyai folyton megzavarják, szembesítik kamaszkori önmagával, keserű önismeretre kényszerítik. Erzsi a jelenben utazik, földrajzi és asszonyi értelemben is. Két ember keresi a saját életét, nincs egyik a másik nélkül, de minél messzebb sodródnak egymástól, annál közelebb kerülnek önmagukhoz.

 

Az előadásban a Mihályt játszó Takács Géza és az Erzsi szerepét alakító Auksz Éva mellett Balsai Móni, Pavletits Béla, Horváth Illés, Szatmári Attila, Benkő Nóra, Rancsó Dezső, Szűcs Kinga, Szűcs Sándor, Sipos Imre, Mentes Júlia, Tóth Sándor és Gémes Antos szerepel. A díszlet és a jelmez Kovács Yvette Alida, a zene Szemenyei János munkája.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása