Levéljáték a Mendelssohn testvérekről - Blaskó Péter a Duna Palotában

Fanny és Felix – levéljáték a Mendelssohn testvérekről címmel tart közös bemutatót szeptember 17-én a Bánffy György Kulturális Szalon és a Duna Palota.

Darabismertető:

 

A szövegben elhangzó levélrészletek Fanny és Felix Mendelssohn-Bartholdy levelezéséből származnak. Fanny és Felix testvérek, mindketten csodagyerekből lettek virtuóz zongoristák és remekművek komponistái. A különös életút mindkettőjük számára hamar ért véget, korai haláluk óta azonban csak Felix Mendelssohn – Bartholdy nevét övezi a zseniális zeneszerzőknek járó dicsfény. A Fanny és Felix Mendelssohn zeneműveiből összeállított esten életüket és nem mindennapi kapcsolatukat elevenítjük fel.

 

1231644 588689724508137 1960640433 n

 

Fanny Mendelssohn-ról:

 

Gyermekkorában ugyanolyan kiváló zenei képzésben részesülhetett, mint Felix. Később azonban édesapja Felixet támogatta zenei ambícióiban, Fanny zeneszerzői próbálkozásait - bár rendkívül tehetséges volt ő is - inkább csak megtűrte, mint segítette. A testvérek korán észrevették: mindketten szenvedélyesen szeretik a zenét, és házi koncertjeiken elkápráztatták a közönséget zongorajátékukkal. A látogatók között ott volt Ignaz Moscheles is, akire mély benyomást tett a testvérek tehetsége. Felix-szel mindvégig szoros művészi kapcsolatban álltak, befolyásolták egymás zenéjét.

Édesapja ezt írta Fannynak 1820-ban: „Talán Felix számára a zene hivatássá válik, míg Te csak büszkélkedhetsz vele, és sosem fog létfenntartásod alapjává válni.” Nagyrészt ennek a szülői hozzáállásnak a következménye lehetett, hogy hosszú éveken át Fanny viaskodott önmagával: kiléphet-e nő létére a nyilvánosság elé, vagy szerényen meg kell húzódnia öccse árnyékában? Szerzeményeit eleinte csak házi koncerteken mutathatta be. Néhány dalát Felix neve alatt tette közzé. Utolsó éveiben kezdett - nagyrészt férje, Wilhelm Hensel festőművész bátorítására - saját nevén publikálni. Korai halála megakadályozta a teljes kibontakozásban.

Legjelentősebb műve a Das Jahr című zongoraciklus (1841). Különleges mű; az év 12 hónapját zeneileg mutatja be. (Forrás: Oik.hu)

 

Elek Szilvia: Fanny és Felix  

levéljáték két részben, zenével

 

Szereplők:

Bernhard Krüger - Blaskó Péter színművész

Fanny Mendelssohn - Elek Szilvia zongoraművész

Kuklis Gergely hegedűművész,

Csonka Gábor hegedűművész,

Benkő Gyula brácsaművész,

Sturcz András gordonkaművész,

Szűts Melinda egyetemi hallgató és Ruszina Szabolcs színművész hangfelvételről.

Az előadást írta, szerkesztette és rendezte: Elek Szilvia

 

 

süti beállítások módosítása