Olaszországi színházi projektben vesz részt az Osonó

Az Etoile Európai Színházi Központ és a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely közös színházi projektjének első fázisára szeptember 15. és 21. között kerül sor Reggio Emilia-ban. A 2014. március közepéig, négy munkaszakaszon át tartó projekt keretén belül két előadás készül el párhuzamosan.

 

03

 

Az együttműködésre idén márciusban kapott meghívást a társulat, amikor a Fazakas Misi által rendezett Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadással elnyerte a Castelnovo’ne Montiban megrendezett Teatro Lab Nemzetközi Színházi Fesztivál Ezüstcsengő nagydíját. Az együttműködésből születendő két előadás közül az egyiket Daniele Franci olaszországi rendező hozza létre osonós és olasz színészekkel, míg a másikat Fazakas Misi rendezi tíz, erre a projektre beválogatott olaszországi színész számára.

 

daniele franci04

 

Daniele Franci az osonós és olasz színészekből álló csapattal a Fehér Halál című dokumentarista előadást viszi színre. A cselekmény az Olaszországban dolgozó román állampolgárú feketemunkások történeteiből áll össze; olyan helyzeteket vizsgál, amikor egészségügyi biztosítás hiányában, munkabalesetek során nem kapnak orvosi ellátást a dolgozók. Az előadás ezen emberek tragikus sorsát próbálja körbejárni.

Fazakas Misi
Fazakas Misi az olasz társulat színészeivel szintén igaz történetet dolgoz fel. A Bolondok Törvénye című produkció kiindulási pontja a Franco Basaglia olasz pszichiáter nevéhez köthető, sokak által vitatott, 1978-ban elfogadott törvény. Basaglia forradalmasította az olasz pszichiátriát úgy, hogy lépésről lépésre terápiás közösséget varázsolt a kórházakból hangsúlyozva, hogy nem lehet tárgyként kezelni az embereket. Az általa létrehozott terápiás közösségben a páciensek, nővérek és orvosok felellőséggel viseltettek egymás iránt, konszenzussal hozták döntéseiket. Pár év elteltével az intézet kapuit megnyitották, a bentlakók magukról és egymásról gondoskodtak.

A projekt következő szakaszára október végén kerül sor Sepsiszentgyörgyön, ahol az Osonó látja vendégül a társalkotókat. A próbafolyamatot követően ismét Olaszországban folytatódik a munka, míg az előadások bemutatója 2014. március végén, egy nemzetközi fesztivál keretén belül lesz.

 

Forrás, fotók: Osonó

 

süti beállítások módosítása