KERO® és Novák Péter is a kolozsvári operába készül

Klasszikus szerzők négy, romániai társulat által még nem játszott művét állítja színre a 2013-14-es évadban a Kolozsvári Magyar Opera - jelentette be hétfőn az évadnyitó sajtótájékoztatón Szép Gyula, az intézmény igazgatója.

Az országos bemutatók sora Gioachino Rossini Ory grófjának a szeptember 22-i bemutatójával kezdődik, majd Giuseppe Verdi három Friedrich Schiller-szövegre írt operájának, a Giovanna D'Arcónak, a Haramiáknak és a Luisa Millernek a decemberi bemutatásával folytatódik. Utóbbi három produkciót a Kolozsvári Magyar Opera a Magyar Állami Operaházzal együttműködésben viszi színre Selmeczi György vezényletével. A november végi budapesti bemutatók után az előadásokat december 6-án, 7-én és 8-án láthatja először a kolozsvári közönség. 

 

1271124 722940854387654 1535281222 o

 

Az országos bemutatókat követően a kolozsvári operaház a Budapesti Operettszínházzal együttműködve Kerényi Miklós Gábor rendezésében mutatja be április elején Lehár FerenctőlA mosoly országát. Május végén Novák Péter rendezésében viszik színre Wolfgang Amadeus Mozarttól a Figaró házasságát.

 

"Az utóbbi évtizedek egyik legmerészebb évadját nyitjuk" - összegezte a terveket Szép Gyula. Hozzátette, emellett az opera megannyi korábbi produkcióját tartja műsoron.
Az igazgató elmondta, hogy az Ory grófja kolozsvári bemutatásának az ötletgazdája Bardon Tony, a kolozsvári társulat tenorja volt, aki Rossini legelismertebb szakértőinek a mesterkurzusain szerezte meg a címszerep előadásához szükséges tudást.


Jankó Zsolt, az előadás karmestere hozzátette, az Ory grófja a belcanto stílus egyik csúcsműve, amelyben a zeneszerző hangszerként bánik az emberi hanggal, ezért rendkívül nehezen elénekelhető. "Szerencsénkre olyan tenorunk van, aki megoldja a nehézségeket" - jelentette ki a karmester, akinek felkérésére Bardon Tony elő is adott a sajtó képviselőinek pár áriát az eredeti francia nyelven bemutatandó műből.


Az Ory grófja-előadás rendezője, Szabó Emese elmondta, hogy a mai virtuális világot próbálta ötvözni Rossini világával a kolozsvári operaelőadásban. Hozzátette, noha a művet francia szöveggel írták, és először Párizsban mutatták be, az igazi olasz vígopera, így a kolozsvári előadás is a buffo stílust követi.

 

süti beállítások módosítása