Megbukott a lett kulturális miniszter - Nem hallgatott a szakmai bizottságra

Leváltotta a lett kormányfő kulturális miniszterét, aki a Lett Nemzeti Opera igazgatójának vitatott menesztésével maga ellen hangolta az ország kulturális életét.

Valdis Dombrovskis miniszterelnök szerdán maga menesztette Zanete Jaunzeme-Grende kulturális minisztert, miután a jobboldali koalíciós partner által delegált tárcavezető elutasította az önkéntes távozására vonatkozó felszólítást. 

 

LET 8256740
A jobboldali-liberális kormányfő átmenetileg Janis Bordans igazságügy-minisztert bízta meg a kulturális tárca irányításával, és felkérte a Mindenki Lettországért/Hazáért és Szabadságért nevű jobboldali-nacionalista pártot, hogy szerdáig nevezze meg Jaunzeme-Grende utódját.


Sok bírálatot váltott ki Lettországban, hogy Zanete Jaunzeme-Grende bizalomvesztés címén, a főigazgatói posztra kiírt pályázat elbírálásával foglalkozó szakmai bizottság ajánlását figyelmen kívül hagyva néhány napja leváltotta a Lett Nemzeti Opera tapasztalt és nagytekintélyű vezetőjét, az operaházat 17 éve irányító Andrejs Zagarst, és új összetételű szakmai testületet állított össze az igazgató utódjának kiválasztására.


Baltikumi hírügynökségek szerint tény, hogy a nyár elején egy nagyobb, közelebbről nem részletezett botrány övezte az operaház működését, de a kulturális miniszter is "számtalan" botrányos megnyilatkozást tett hivatalba lépése óta, ráadásul magára vonta a korrupcióellenes hivatal figyelmét is költséges külföldi "munkalátogatásaival".


Az operaház igazgatójának menesztése után a kormányfő és a kulturális miniszter között lappangó konfliktus nyílt háborúskodássá, hatalmi harccá fajult. Zagars menesztését éles szavakkal ítélte el az államfő is. Andris Berzins abszurdnak nevezte a lépést, és azt mondta, hogy a civilizált világban nem ez a módja a problémák megoldásának.

 

Az elnök hiteltelennek nevezte a miniszter által felhozott, az igazgató alkalmatlanságát emlegető indokot is, mivel Zanete Jaunzeme-Grende egy másik rendeletével máris egy új állást ajánlott a leváltott igazgatónak, hasznosítandó annak kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerét.

süti beállítások módosítása