Az Operaház előtt is élvezhető lesz a Falstaff

Szeptember 21-én a világ egyik legismertebb operarendezője, Arnaud Bernard színrevitelében indítja évadát az Operaház. Verdi Falstaffját ingyenes szabadtéri kivetítéssel és kora délutántól ingyenes programsorozattal színesítik.

 

Az Andrássy úton több mint 1200 ingyenes ülőhely várja az operabarátokat. 

 

Figyelem: az Operaház programjai és egyéb rendezvények miatt aznap az Andrássy utat teljes hosszában lezárják, a kisföldalatti üzemkezdéstől üzemzárásig az Opera megállónál nem áll meg.

 

operahaz

 

A Falstaff-ról:


„Nem egy könnyű kezdés ez, hiszen bár vígoperáról van szó, egyúttal Verdi utolsó operájáról is, egy nagy mesterségbeli tudást mutató, filozofikus alkotásról, amely a vidámság mellett melankóliát és derűs életbölcsességet is sugároz” - fogalmazott Ókovács Szilveszter főigazgató.

 

A látványvilágot a rendező, Arnaud Bernard álmodta meg, aki – Milánó, Bilbao, Zágráb, Lausanne, Buenos Aires és az Egyesült Államok-beli Charleston után Budapesten – tizenharmadszor viszi színre a darabot, de ezúttal teljesen új kivitelezésben. A rendező így vall a műről: „Verdi a Falstaffot nem testamentumként, hanem operai életművének megkoronázásaként komponálta. Az opera hatalmas érdeme, hogy a teljes embert fejezi ki annak összetettségével, rejtett oldalaival és örök ellentmondásaival együtt.”

 

 

A címszerepet Kiril Manolov alakítja, Mrs. Quickly szerepében pedig ismét itthon üdvözölhetjük nemzetközi hírű mezzoszopránunkat, Budai Líviát, aki pályája során a New York-i Metropolitanben is színpadra lépett, többek között Luciano Pavarotti és Joan Sutherland partnereként.


A darabot az Operaház új megbízott főzeneigazgatója, a külföldről hazatért Halász Péter dirigálja, akinek bevallása szerint egyik személyes kedvence a darab: „Az idős szerzők gyakran melankóliába, miszticizmusba fordulnak életük végén. Kevés példa van arra a művészetben, amit Verdi produkált, hogy bölcs mosollyal és élettapasztalattal áthatott, de könnyed, fiatalos mű szülessék egy hosszú alkotói pálya végén” - tette hozzá a karmester.

Az Operaház kiemelt médiapartnere, az MTVA aznap 20 órai kezdettel a Duna Televízión közvetíti a Falstaff 2013-as premierjét.


Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása