Újra Mozgófénykép a Radnótiban! - Az alkotók vallanak a darabról

Szeptember 21-én, szombaton a Mozgófénykép előadásával indul az évad a Radnóti Színházban. A harmincas évek magyar filmjeinek alakjait idéző zenés darabhoz videóajánló is készült, melyet most bemutatunk.

8

 

A darabról:

 

A Mozgófénykép a Radnóti Színház múlt évadának utolsó és a fiatal szerző, Nényei Pál első színpadi bemutatója, mely a harmincas-negyvenes évek magyar filmjeinek édes-bús világába kalauzolja a nézőket. A többrétegű és fordulatos szerelmi történetben felbukkannak a kor legnagyobb sztárjai, Törzs Jenőtől Kabos Gyulán át Karády Katalinig. A zenés "filmvégjáték" főszerepét Szervét Tibor játssza, zenéjét Dinyés Dániel, a dalszövegeket Hajós András írta.

 

Ide kattintva meghallgathatják Perczel Zita, azaz Petrik Andrea dalát!

 

Így vallanak az alkotók a produkcióról:

 


Kritikus szemmel az előadásról:


„Nényei Pál stíljátékot űz: groteszk, ironikus, már-már parodisztikus beállításban idézi fel a harmincas évek magyar filmjeinek és azok jellegzetes alakjainak, sőt, miliőjének világát.(..) szereplőit azokról a neves filmszínészekről nevezi el, akik a kor típusait és magatartásait a megtestesítésig híven ábrázolták. Így lesz a nagyhatalmú, ám esendő vezérigazgatóból Törzs Jenő, lányából, a csélcsap szőkeségből Perczel Zita, a jóképű titkárból Ráday Imre, még jobbképű vetélytársából Jávor Pál, az álmodozó komornából Turay Ida, az extázisig készséges komornyikból Kabos Gyula. Egy, csak egy szereplő van kivonva a játék eme síkjából: Karády Katalin, aki végig önmaga, az „életben" is szex- és kultidol mozisztár marad; ezt az ötletet különösen szellemesnek érzem. Mindezek a többlényű személyek, valamint az általános orfeumtündér Barkai Micike bohózati félreértésekkel és leleplezésekkel megspékelt szabályos háromszögtörténeteket bonyolítanak (…). Mindehhez Dinyés Dániel igen sikerült zenei pastiche-okat komponált a kort játékosan idéző dallamokra, és szellemes, ironikusan „átélt" dalszövegeket írt Hajós András.” (Szántó Judit – szinhaz.net)

 

18

Fotó: Tóth Berta


„Annyira jó mai embernek lenni, a jelenben élni, hogy ennél már csak az a jobb, ha beléphetünk a múltba. Hát még ha ezt könnyedén és laza vállrándítással tehetjük, mert emlékképek kavalkádjában zenés vígjáték köntösébe csomagolják számunkra, annál jobb. Valami ilyesmit hozott létre Göttinger Pál a Radnóti Színház társulatával, amikor színpadra állította a Mozgófénykép című Nényei Pál darabot. Azt beszélik, Nényei direkt a Radnóti társulatára írta a darabot, és valóban, akad néhány egészen nagyszerű külső hasonlóság, ilyen például Perczel-Petriké, Jávor-Adorjánié vagy Ráday-Rétfalvié. Emellett az író egy jól összeszerkesztett áltörténetet írt köréjük, ami ráadásul úgy kortárs, hogy közben mind szövegben, mind cselekményben a múlt kliséit vonultatja fel.” (Mazányi Eszter – divany.hu)

 

 

Jegyet itt tudnak vásárolni az előadásra.

 

 

süti beállítások módosítása