Valaki jön majd - Fosse a Rózsavölgyibe költözik

A tavaszi bemutató után a Rózsavölgyi Szalon az új évadban is műsorára tűzi Jon Fosse Valaki jön majd című darabját Rák Kati, Balikó Tamás és Dányi Krisztián előadásában. Az új évadban először szeptember 27-én lesz látható az előadás.

valaki jon majd rozsavolgyi

 

A Rózsavölgyi ajánlója a darab elé:


Feszültségek és titkok. A NŐ és a FÉRFI megérkeznek a magányos házhoz, hogy maguk mögött hagyják a várost, az embereket, a külvilágot... De valaki mindig jön majd...

Maradhatunk-e „csak egyedül mi ketten”? Megóvhatjuk-e a köztünk lévő harmóniát az által, hogy hermetikusan elzárjuk a külvilágtól? Megoldás-e a problémáinkra, ha magunk mögött hagyunk mindent és elvonulunk a társadalom, a többi ember elől? S ami mégis közénk állhat, az bizonyosan kívülről érkezik-e?

 

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a minimal art esztétikáját követő Fosse, aki színpadi műveiben azzal kísérletezik, hogyan redukálja az információkat a minimumra úgy, hogy a megjelenített mondanivaló minden tömörsége ellenére érthető legyen az olvasók és a nézők számára. Léner András rendezésében, a színészek cizellált, gazdag eszköztárat felvonultató játékával az ábrázolt világ éppen lakonikussága révén kel életre és válik hitelessé.

 

 

Kevés szóval sokat mondani, a lényegig csupaszítani a nyelvet – ebben áll az új Ibsenként is emlegetett Fosse sajátos stílusú művészete. A sok ismétlésre épülő szöveg mégsem válik unalmassá a folyamatos, apró változtatások által keletkező tartalmi módosulásoknak és a színészek szuggesztív játékának köszönhetően. Az egyszerű, szövegre rímelő, minimalista díszletben jól érvényesül Rák Kati és Balikó Tamás alakja. A kettejük egymásért, a külvilág ellen vívott küzdelméből bontakozik ki a darab bonyolult, öröktől fogva létező kérdéseket a középpontba állító története.


Valaki jön majd…ígéri a cím. Ez a valaki pedig a Dányi Krisztián által alakított, pimaszul betolakodó harmadik. Vajon a NŐ és a FÉRFI megbirkóznak-e a fenyegető veszedelemmel? Vajon meg tudják óvni magukat a romboló hatásoktól? Kiderül, ha ellátogatnak a Rózsavölgyi Szalonba szeptember 27-én, 19.30-kor.

 

fosse szinhazhu portre

 

Jon Fosse: Valaki jön majd
 
Szereplők: Balikó Tamás, Rák Kati, Dányi Krisztián
Fordította: Domsa Zsófi
Dramaturg: Blastik Noémi
Díszlet: Kovács Yvette
Zene: Pacher Gréti
Koregráfus: Zsíros Linda e.h.
Rendező: Léner András
 
2013. szeptember 27., péntek, 19:30
Rózsavölgyi Szalon

 

 

süti beállítások módosítása