Pintér Béla: "A tehetség győzedelmeskedni fog"

Pintér Béla társulata ez évben ünnepli 15. születésnapját, szeptember végén pedig bemutatja új, Titkaink című előadását. Az alapító a Magyar Narancsnak adott interjújában a kezdetekről, a függetlenek helyzetéről, és a színházi szakma megosztottságáról is beszélt. Lapszemle.

 

A Magyar Narancs cikkéből:


Pintér Béla az interjúban elmondta, kezdetben nem az volt az elsődleges cél, hogy létrejöjjön egy társulat, csak azért különítették el magukat három saját előadás után a Szkénétől és a Picarótól, hogy nagyobb eséllyel nyerjenek a pályázatokon.

 

"Én nem jártam főiskolára, más közegben szocializálódtam, a Szkénében, az Arvisurában és Goda Gábor Artusában nőttem fel, ahol - legalábbis a stúdióban - a mozgás, a fizikai színház dominált. Nagyon szerettem a kor nemzetközi alternatív sztárjait, az Odint, a Gardzienicét, a Gyerevót, ahol a tánc, a mozgás, a zene révén egyfajta 'Gesamtkunstwerk' jött létre. Így én is a mozgás felől közelítettem az első előadáshoz, a Népi rabléthez, és olyan, sokoldalú színházi embereket kerestem, akik tudtak táncolni" - mesélte Pintér Béla.

 

A társulat alapítója hozzátette, mára már tetten érhető a változás, a Szutyok óta szövegcentrikusabbak, inkább a történetre koncentrálnak az előadásaik, kevésbé épülnek az akcióra, és talán olvasva is élvezhetőek.

 

pinter belaFotó: delmagyar.hu


Pintér Béla úgy fogalmazott, eléggé keményen bánt a független színházakkal az ország vezetése, de most konszolidálódni látszik a helyzet. Úgy tűnik, lejjebb már nem viszik a támogatási keretet, most a 2010-es összeg felét kapja a társulat egy évre. Megemelték a jegyárat, amiből a TAO-val együtt tulajdonképpen már ki tudnak hozni egy bemutatót évadonként, sőt, úgy tűnik, idén az Átriumban még egy előadást létre tudnak hozni.

A felvetésre, mit szólna, ha holnap megkeresné Vidnyánszky Attila, Fekete Péter vagy Balázs Péter, és békés együttműködést ajánlana, Pintér Béla elmondta, nem örülne az ötletnek. "Fekete Péter? Ugyan már! Sem róla, sem Balázs Péterről nem gondolok sokat szakmailag, és bár Vidnyánszkyról mindig azt mondják, hogy ő a legtehetségesebb a jobboldalon, nagyon károsnak és bugyutának tartom, amiket mond, például hogy hogyan kéne a hűségről színházat csinálni" - reagált Pintér Béla.

 

Azt is hozátette: véleménye szerint a Teátrumi Társaság ideájának, koncepciójának semmi köze a színház valódi természetéhez, ezért el fog tűnni. "Biztosan állítom, hogy a tehetség hosszú távon győzedelmeskedik a középszerűség felett" - hangsúlyozta Pintér Béla.

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.

 

süti beállítások módosítása