Csákányi Eszter: "Az egész pályámat végigkövették a kritikusok"

A Pintér Béla Társulat A 42. hét című előadásában nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplők között jelölték kritikusdíjra Csákányi Esztert. A színésznő a közös munkáról, díjakról és kritikáról is mesélt a Revizornak. Lapszemle.

 

A Revizor cikkéből:


A kérdésre, tudja-e, hányszoros kritikusdíjas, Csákányi Eszter hetet tippelt. Valójában hatszor tüntették ki a díjjal, az elsőt az 1980-as kaposvári Gyöngyélet Sallyjéért kapta, a legutóbbit a 2010-es Keresztanyáért.

"Az egész pályámat látták, végigkövették a kritikusok, ez nagy szerencse. Ami Sallyt illeti, mindig szerettem gyereket játszani, talán azért is, mert a színész örök gyerek. A Gyöngyélet nekem különösen jól ment, rögtön jól ment. Emlékszem, egy idő után kicsit idegesítette is Ascher Tamást, hogy tobzódom a próbákon, mindig újat találok ki. Mondta, most már elég legyen. Lukáts Andor úgy reagált rá: ne Esztert törd le, hanem minket, többieket hozz fel!" - mesélte Csákányi Eszter.

 

csakanyi eszter

A 42. hét (fotó: Puskel Zsolt)

 

A színésznő arról is beszélt, Lukáts Andor a következő kritikusdíjában is partner volt, a Hamlet sírásóit játszották valamiféle furcsa, nemtelen házaspárként. "Két véglényt rajzoltunk fel vagy el – ma már nem szokás ennyire elrugaszkodottan, ilyen teljes festőiséggel figurát ábrázolni, ez nekem hiányzik is néha. Kisebb vámpírfogakat viseltem, tűfogakat, felpattintva a saját fogaimra. Pont a pesti vendégjáték közben hasadt végig, amitől aztán iszonyú hülyén kellett artikulálnom, hogy ne essen ki. Amikor lejöttem a színpadról, Ascher majdnem megölt. Utána pedig díjat szavaztak nekem a kritikusok, talán épp a balul sikerült este láttán" - elevenítette fel Csákányi Eszter.


A Pintér Béla Társulattal való első közös munkájáról Csákányi Eszter így beszélt: "Ismertem Pintér Béláékat, láttam és szerettem az előadásaikat, vágytam is közéjük. Az átlagosnál könnyebb próbahelyzet fogadott, mivel már készen volt a darab, a szöveg, amikor az enyém lett Imola doktornő. Hiszen előttem néhány hétig egy kolléganőm próbálta, aki visszaadta a szerepet. Kevés volt már az idő, úgyhogy Béla jó pedagógusként maga is törekedett a harmóniára. Szeretetben és tehetséges állapotban jutottunk el a bemutatóig. Nagy örömöt jelent, hogy meghívott a következő produkciójába is, amelynek szeptember 28-án lesz a premierje. Ráadásul olyan a szerep, hogy egyáltalán nem kézenfekvő nekem adni. Kaposvár óta nem kísérletezett így velem rendező, ez is hiányzott nekem már régóta" - hangsúlyozta Csákányi Eszter.

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása