Szavalóesttel vonul vissza Jean-Louis Trintignant

Végleg lezárja hosszú pályafutását Jean-Louis Trintignant. A francia színész október 1-jén és 2-án lép fel szavalóestjével a Riviérán található Antibes város Anthea nevű új, kicsiny színházában.


A színész, aki december 11-én ünnepli 83. születésnapját, a Nice-Matin című regionális napilapban hétfőn megjelent interjújában hangsúlyozta, hogy még nagyobb örömmel játszik, mint harmincévesen.

"Azonban nagyon öreg vagyok, és nehezen mozgok. A két utolsó előadás után már nem csinálok semmit. Se színházat, se mozit. Átadom a helyet a fiataloknak" - mondta Trintignant, aki többek között Claude Lelouche Egy férfi és egy nő című filmjében és Costa-Gavras 1969-ben forgatott, Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája című alkotásában nyújtott feledhetetlen alakítást.

jean-louis-trintignant

 

A Három XX. századi anarchista költő című, harmonika- és gordonkakísérettel bemutatott utolsó előadásában a színész Boris Vian, Robert Desnos és Jacques Prévert 35 versét olvassa fel. "Sok színdarabban játszottam, talán százban, de ezt az előadást szeretem a legjobban" - mondta Trintignant a lapnak.

"Hihetetlen visszhangjuk van ma is ezeknek a költőknek. Súlyos dolgokról szólnak, de mindig könnyedén. Bennem is megvan az effajta anarchizmus. Akárcsak Prévert, én sem járok temetésekre, nem szavazok, és nem érdekelnek a kisemberek" - tette hozzá.


Jean-Louis Trintignant filmszínészként Michael Haneke Szerelem című filmjében tért vissza ismét a vászonra; a mű 2012-ben a cannes-i filmfesztiválon az Aranypálmát, majd a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat nyerte el.

"Nem akartam több filmet csinálni, csak színházban fellépni" - mondta Trintignant 2012-Cannes-ban, majd hozzátette: "Haneke azonban a világ egyik legnagyobb filmese. Ez nagy lehetőség volt, nem tehettem mást."

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása